Dün güvercin açıklamalarda bulunan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, son toplantıda faizleri sabit tutma kararını desteklediğini belirterek "Yeterince şey yapıp yapmadığımızı ya da yapılması gereken daha fazla iş olup olmadığını görmek için zamanımız var" ifadelerini kullanması dolar endeksini 106,0 seviyesinin altına çekerken gümüşteki yukarı yönlü hareketlerde etkili oldu. Ekonomik verilere baktığımız zaman ise ABD’den gelen 2. Çeyrek büyüme verisinin piyasa beklentisini olan %2,0 altında %1,7 olarak açıklanması ve reel tüketici harcamaları ile askıdaki konut satışları verilerinin de piyasa beklentilerinin altında kalması gümüşü destekleyen diğer gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor.
Societe Generale Kıdemli Ekonomisti Michala Marcussen gibi bazı önde gelen ekonomistler, ABD ve Euro Bölgesi’nde politika yapıcıların ekonomilere aşırı zarar vermeden faiz oranlarını artırdığını, şimdi ise ‘sabırlı’ olup beklemeleri gerektiğini belirtti. Fed tarafında baktığımızda piyasalar 1 Kasım'da gerçekleşecek faiz kararına ilişkin %80,7 ihtimalle faizlerin sabit kalacağını %19,3 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 seviyesine çıkartılacağını fiyatlıyor. Bugün Avrupa’da TÜFE verisi ile ECB Başkanı Lagarde’ın Konuşması, ABD tarafında ise kişisel tüketim verileri ve Michigan tüketici verileri ile FOMC üyesi Williams'ın konuşması takip ediliyor olacak. ABD'den gelen verilerin ekonominin canlı kaldığına yönelik sinyaller vermesi durumunda gümüşte yükseliş sınırlı kalabilir.
Teknik Analiz: Güçlü destek ve direnç bölgesi olarak çalışan 22,8 seviyesini yukarı yönlü kırmasıyla birlikte 23,0 seviyesinin üzerine çıkan gümüşte bugün 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Teknik göstergelerde toparlanmaların görüldüğü gümüş 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan 23,2 ve 23,4 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Gümüşte yukarı yönlü bir hareketten bahsetmek için ise gümüşün 23,6 seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacak. 23,0 seviyesinin altında oluşabilecek fiyatlamalarda ise 22,8 seviyesinden tepki alışları görülebilir.
Dirençler: 23,20 / 23,40 / 23,60
Destekler: 22,80 / 22,65 / 22,50
Dün ABD’de açıklanan dayanıklı mal siparişleri ve çekirdek dayanıklı mal siparişleri verilerinin, düşüş beklentisine karşın piyasa beklentisinin ve bir önceki verinin üzerinde gelmesi, ekonominin beklenenden güçlü kalabileceğine yönelik görüşleri güçlendirdi. Bugün gerçekleşecek Powell’ın konuşması öncesi dolar endeksi 106,5 seviyesinin üzerinde tutunurken, ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi ise %4,6 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Doların güçlenmesinde diğer bir etken ise daha ılımlı konuşan ECB yetkililerinin aksine daha şahin konuşan Fed yetkilileri. Dün açıklamalarda bulunan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ekonominin güçlenmeye devam ettiğine yönelik bolca kanıtın olduğu ortamda Fed'in faiz artırımını tamamlayıp tamamlamadığının henüz net olmadığını söyledi. Enerji fiyatlarının artması ise Fed’in daha şahin bir politika izleyebileceği beklentisini kuvvetlendiriyor. Bugün Avrupa’da Almanya TÜFE, Avrupa tüketici güveni ve ECB yetkililerinin konuşması takip edilirken ABD tarafında ise GSYIH, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve askıdaki konut satışları verileri ile Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: İçinde bulunduğu formasyonun altı bandını aşağı yönlü kırarak 22,50 seviyesinin altını test eden gümüşte bugün 22,5 seviyesi takip ediliyor olacak. Sert geri çekilmenin ardından sınırlı tepki alımlarının görüldüğü gümüşte momentum yatay görünümüne devam ediyor. Gümüşte görülebilecek tepki alımlarında 22,65 ve 22,85 seviyeleri önemli direnç bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Risk iştahının azalmasıyla birlikte oluşabilecek geri çekilmelerde ise 22,20 seviyesi ana destek bölgemiz olarak önemini koruyor.
Dirençler: 23,20 / 23,40 / 23,50
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,65
Fed yetkililerinden gelen şahin tondaki açıklamalarla birlikte faizlerin uzun süre yüksek kalabileceği beklentisi, dolar endeksinin 106,3 seviyesinin üzerini test etmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,5 seviyesinin üzerinde tutunması gümüşteki baskıyı artırmaya devam ediyor. Dün ABD’de açıklanan inşaat izinleri, tüketici güveni ve yeni konut satışları verilerinin piyasa beklentilerinin altında gelmesi ve Çin Merkez Bankası toparlanmayı desteklemek için 'kesin ve güçlü' politika kullanılacağını açıklaması gümüşteki geri çekilmeyi sınırlandırdı. Fed tarafında piyasalar 1 Kasım'da gerçekleşecek faiz kararına ilişkin %85,6 ihtimalle faizlerin sabit kalacağını %14,4 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 seviyesine çıkartılacağını fiyatlıyor. Bugün Avrupa tarafında ECB yetkililerinin konuşmaları, ABD tarafında çekirdek dayanıklı mal siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verisi takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: İçinde bulunduğu formasyonun alt bandından destek bulan gümüşte bugün 22,8 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş fiyatlarının düşmesine karşın momentunun yükseldiği gümüşte görülebilecek tepki yükselişlerinde 23,0 seviyesi ilk güçlü direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Olası geri çekilmelerde ise 22,65 seviyesinden tepki alışları görülebilir.
Dirençler: 23,20 / 23,40 / 23,50
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,65
Dolarda güçlü görünüm devam ediyor. Dün açıklamalarda bulunan ve aynı zamanda oy hakkı bulunan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, yaptığı bir açıklamada ekonominin beklenenden güçlü olması durumunda faizleri de uzun bir süre yüksek tutabileceklerini kaydetti. Bir önceki günde Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’den gelen Fed'in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırırken bile ABD'nin resesyondan kaçınmasının mümkün olduğunu ve faizlerin uzun süre yüksek kalabileceğine yönelik mesajları, dolardaki güçlü görünümde etkili oldu. Dolar endeksi 106,0 seviyesini görmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,5 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam etmesi ise gümüşteki yükselişleri sınırlarken baskıyı artırıyor. Piyasalar Fed'in 1 Kasım'da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %78,4 ihtimalle faizlerin sabit kalacağını %21,7 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 seviyesine çıkartılacağını fiyatlıyor. Bugün Avrupa tarafında ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar, ABD tarafında ise inşaat izinleri, Conference Board (CB) tüketici güveni, yeni konut satışları ve FOMC Üyesi Bowman’in konuşması takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Gün içinde 100 günlük ortalaması olan 23,60 seviyesinin üzerini test etmesine karşın kalıcı olamayarak geri çekilen gümüş, satıcıların güçlenmesiyle birlikte 22,80 seviyesine kadar geri çekildi. Bugün gümüşte 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Momentumun devam ettiği gümüş, 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 23,2 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın rik iştahının azalmaya devam etmesi durumunda içinde bulunduğu formasyonun alt bandı olan 22,8 seviyesi ilk güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,20 / 23,40 / 23,50
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,65
Fed kararının ardından Fed yetkililerinden önemli açıklamalar gelmeye başladı. Bu sene oy hakkı bulunan Boston Fed Başkanı Susan Collins ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonun hedefe ulaşması için birden fazla faiz artışının masada olabileceği mesajı verirken San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise daha fazla politika sıkılaştırmasının gerekli olup olmadığını belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç duyulacağını söyledi. Bununla birlikte Morgan Stanley Kıdemli ABD Ekonomisti Ellen Zentner Fed’den Kasım toplantısında faiz artışı beklemediğini belirtmesi ve 1 Kasım’daki faiz kararı beklentilerinde Fed’in faizleri sabit bırakacağına yönelik beklentilerin halen kuvvetli olması gümüşü destekliyor. Güçlü dolar ve ABD 10 yıllık tahvil fazilerinin %4,5 bandına yakın olması ise gümüşteki yükselişleri sınırlıyor. Ekonomik takvime baktığımız zaman ise Cuma günü AB ve ABD’den gelen PMI verleri karışık sinyal verirken bugün ECB Başkanı Lagerde’nin konuşması ve ABD Chicago Fed Ulusal Faaliyeti verisi takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Formasyon içindeki hareketine devam eden gümüş, gün içinde gelen satışlarla birlikte ara destek seviyesi olarak verdiğimiz 23,4 seviyesine kadar geri çekilse de tekrardan 23,50 seviyesinin üzerine kadar yükseldi. Gümüşte 23,4 seviyesi takip edilmeye devam ediyor olacak. Momentumun güç kazandığı gümüş 23,4 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 23,85 ve 24,00 seviyelerine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 23,50 ve 23,40 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,85 / 24,00 / 24,30
Destekler: 23,50 / 23,40 / 23,20
Powell'dan gelen şahin tondaki açıklamalarıyla birlikte dolar endeksinin 105,5 seviyesinin üzerine çıkması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,5 bölgesinin üzerini görmesine karşın dün Philadelphia Fed imalat endeksinin piyasa beklentisinin oldukça altında gelmesi ve ECB’den faiz indirimine yönelik sesler yükselmeye başlaması gümüşteki risk iştahında etkili oldu. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Yannis Stournaras, “belirsizlik büyük ancak mevcut durumda bir sonraki adımımızın faiz indirimi olacağını düşünüyorum” ifadelerine karşın Avrupa Merkez Bankası'nın şahin yetkililerinden Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, faizlerin platoya ulaştığını ilan etmek için erken olduğunu söyledi. Piyasalar ise Fed'in 1 Kasım'da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %70,6 ihtimalle faizlerin sabit kalacağını %29,4 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 seviyesine çıkartılacağını fiyatlıyor. Bugün ABD’de Fed Üyesi Cook’un konuşması ise birlikte PMI verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: İçinde bulunduğu formasyonun alt bandından bulduğu destek sonrası dün itibariyle 23,4 seviyesinin üzerine çıkan gümüşte momentumda yükseliyor. Takip ettiğimiz ortalamaların üzerine çıkan gümüş, 23,4 seviyesinin üzerinde tutunması durumunda 24,0 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Risk iştahının azalmasıyla birlikte oluşabilecek kar satışlarında ise 24,0 seviyesi artık önemli destek bölgesi olarak önemini koruyor.
Dirençler: 23,85 / 24,00 / 24,30
Destekler: 23,50 / 23,40 / 23,20
Fed, dün gerçekleştirdiği faiz kararında faizleri piyasa beklentisi doğrultusunda %5,25 - %5,50 bandında sabit bıraktı. Buna karşın Powell’dan gelen şahin tondaki açıklamalar ve Fed üyelerinin büyük bir çoğunluğunun bu yıl 1 faiz artışı daha bekliyor olması sanayide de kullanılan önemli metallerden biri olan gümüşteki risk iştahını düşürdü. Faiz artışı beklentilerinin tekrardan artması ve faizleri daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağının sinyali ise dolar endeksini 105,5 seviyesinin üzerine taşırken ABD 10 yıllık tahvil faizini %4,40 seviyesinin üzerine çıkardı. Fed kararının ardından 1 Kasım'da gerçekleşecek faiz kararında ise piyasalar %66,4 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmasını fiyatlarken %33,7 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 seviyesine yükseltilmesini fiyatlıyor. Faiz indirim sürecinde de beklentiler değişiyor. Goldman Sachs, Fed’in ilk faiz indirimi beklentisini 2024’ün 2. çeyreğinden 2024’ün 2. çeyreğine çekti. Bugün abd’de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi vemevcut ev satışları verileri, AB tarafında ise AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Güçlü direnç bölgesi olarak gördüğümüz 23,2 seviyesinin üzerinde kalıcı olmakta zorlanmaya devam eden gümüşte baskı devam ediyor. Momentumda sınırlı toparlanmanın gözlemlendiği gümüşte görülebilecek tepki alımlarında 23,2 ve 23,4 seviyeleri önemli direnç bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Olası geri çekilmelerde ise 23,0 seviyesinden tepki alımları görülebilir.
Dirençler: 23,20 / 23,40 / 23,50
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,70
Fed kararı öncesi doların güçlü görünümünü koruması gümüşteki yükselişi sınırlamaya devam ediyor. Bugün piyasalar Fed’in faizleri sabit bırakacağına neredeyse kesin gözüyle bakarken 1 Kasım'da gerçekleşecek faiz kararında ise %27,4 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlanıyor. Powell’ın bugün yapacağı konuşma yıl içinde bir faiz artışına daha gidilip gidilmeyeceği konusundaki fiyatlamalar açısından önemli olacak. Son gelen verilerin ardından Powell’dan gelebilecek şahin tondaki açıklamalar yıl sonuna kadar 25 baz puanlık faiz artışı beklentini yukarı yönlü çekebilir. Dolar endeksinin 105,1 ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin %4,3 seviyesinin üzerinde kalması ise gümüşteki yükselişi sınırlayan gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Bugün Fed faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Güçlü direnç bölgesi olarak gördüğümüz 23,2 seviyesinin üzerinde kalıcı olamayan gümüşte baskı devam ediyor. Gümüşte risk iştahının artmasıyla birlikte 23,2 seviyesinin üzerinde oluşabilecek fiyatlamalarda 23,4 seviyesi ilk güçlü direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Takip ettiğimiz ortalamaların altında hareket eden gümüş, 23,2 seviyesini aşamaması durumunda ise 23,0 ve 22,8 seviyesi ilk güçlü destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,40 / 23,40 / 23,50
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,70
Yarın gerçekleşecek Fed faiz kararında piyasalar, Fed’in faizleri sabit bıkacağını fiyatlarken gözler Powell’ın önümüzdeki döneme ışık tutacak konuşmasında olacak. Halihazırda piyasalar 1 Kasımda gerçekleşecek faiz kararına ilişkin %69,7 ihtimalle faizlerin yine sabit bırakılmasını fiyatlarken %30,3 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 bandına gelmesini fiyatlıyor. Powell’dan gelebilecek şahin tondaki açıklamalar yıl sonuna doğru gerçekleşebilecek 25 baz puanlık faiz artırım beklentisini artırabilir. Faiz kararı öncesi dolar endeksinin 105,0 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,3 seviyesinin üzerinde tutunması ise gümüşteki yükselişi sınırlamaya devam ediyor. ABD ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin bir gerileme sürecine girdiğine dair herhangi bir işaret görmediğini söyledi. Bugün Avrupa’da TÜFE verisi ABD’de ise inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Dün günü gördüğü em yüksek seviyeye yakın bir bölgeden kapatan gümüş, güçlü direnç bölgesi olarak gördüğümüz 23,20 seviyesi üzerindeki fiyatlamalar devam ediyor. Gümüş 23,20 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 23,40 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın risk iştahının azalmasıyla birlikte oluşabilecek geri çekilmelerde 23,20 ve 23,00 seviyelerinden tepki alışları görülebilir.
Dirençler: 23,40 / 23,40 / 23,50
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,70
Fed’in 20 Eylül’de gerçekleşecek faiz kararı öncesi dolar güçlü görünümünü korumaya devam ediyor. Çin’den gelen sanayi verisinin ve ABD’de açıklanan New York Empire State imalat endeksi, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretim verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesinin etkisi, haftanın ilk iş gününde de devam ediyor. Buna karşın dolar endeksinin 105,2 seviyesinin üzerinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin %4,3 sevisinin üzerinde tutunması ise gümüşteki yükselişi sınırlayan gelişmeler olarak karşınıza çıkıyor. Bu hafta açıklanacak Fed’in faiz kararında piyasalar %100 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmasını fiyatlarken 1 Kasım'da gerçekleşecek faiz kararında ise %26,3 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor. Bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor.
Teknik Analiz: Güçlü direnç bölgesi olarak çalışan 23,2 seviyesinin üzerine çıkmakta zorlanan paritede 23,2 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş 23,2 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 23,4 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın momentum kaybının sürdüğü gümüşte 23,0 ve 22,8 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,40 / 23,40 / 23,50
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,70
Bugün Çin'den gelen sanayi üretimi verisi %4,0 olan piyasa bekle beklentisinin üzerinde %4,5, işsizlik verisi ise %5,3 olan piyasa beklentisinin altında %5,2 olarak açıklanması sanayide de kullanılan gümüşte tepki alımlarını destekledi. Buna karşın dolar endeksinin 105,2 seviyesinin üzerinde, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ise %4,3 seviyesine yakın işlem görmesi ise gümüşteki tepki yükselişlerinin devamı açısından önemli olacak. Dün ABD’de açıklanan ÜFE (yıllık) ve perakende (aylık) verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisinin ise piyasa beklentilerinin altında kalması da etkili oldu. Piyasalar 20 Eylül'de gerçekleşecek Fed'in faiz kararına ilişkin %98 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmasını fiyatlarken 1 Kasım'da gerçekleşecek faiz kararında ise %32 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor. Bugün Avrupa tarafında AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması, ABD tarafında ise New York Empire State imalat endeksi, sanayi üretimi ve Michigan tüketici verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: İçinde bulunduğu formasyonun alt bandı olan 22,8 seviyesinin tekrardan üzerine çıkarak 23,0 seviyesinin üzerini test eden gümüşte bugün geçmekte zorlandığı 23,2 seviyesi takip ediliyor olacak. Risk iştahının azalmasıyla birlikte oluşabilecek geri çekilmelerde ise 23,0 ve 22,8 seviyeleri ilk güçlü destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,20 / 23,50 / 23,70
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,50
Fed'in 20 Eylül'de gerçekleştireceği faiz kararı öncesi en önemli verilerden biri olan ABD TÜFE verisi dün açıklandı. Veri yıllık bazda piyasa beklentisi olan %3,6’nın üzerinde %3,7, aylık bazda ise %0,6'ya paralel geldi. Enerji fiyatlarının artmasının etkisinin gözlendiği veri sonrası dolar endeksi 104,5 seviyesinin üzerinde hareketine devam ederken ABD 10 yıllık tahvil faizi ise gün içinde %4,35 seviyesinin üzerini test etse de günü geri çekilmeyle tamamladı. ABD TÜFE verisi sonrası Fed'in yıl içinde 1 faiz artışı daha yapabileceğine yönelik ve resesyon beklentilerinin artması, sanayide de kullanılan gümüşte baskıyı arttırdı. Piyasalar Fed'in 20 Eylül'de gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %96 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmasını fiyatlarken %4 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 aralığına yükseltilmesini fiyatlıyor. Bugün Avrupa'da faiz kararı ve AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması, ABD tarafında ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, perakende satışlar ve ÜFE verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: İçinde bulunduğu formasyonun alt bandı olan ve aynı zamanda güçlü destek bölgesi olarak çalışan 22,80 seviyesinin altına kırarak 22,50 seviyesine kadar geri çekilen gümüşte bugün 22,50 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş 22,50 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 22,70 - 22,80 seviyelerine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın teknik göstergelerin olumsuz görünümünü sürdürdüğü gümüşte görülebilecek geri çekilmelerde ise 22,20 seviyesi güçlü destek bölgesi olarak önemini koruyor.
Dirençler: 22,70 / 22,80 / 23,00
Destekler: 22,50 / 22,20 / 22,00
Bugün gümüşte dikkatler ABD TÜFE verisinde olacak. Piyasa beklentisi ABD TÜFE verisinin aylık bazda %0,6, yıllık bazda ise %3,6, çekirdek TÜFE verisinin ise yıllık bazda %4,3 gelmesi yönünde. 20 Eylül’de gerçekleşecek faiz kararı öncesi gümüşün yönü açısından TÜFE verileriyle birlikte TÜFE verilerinin alt kırılımları da takip ediliyor olacak. ABD 10 yıllık tahvil faizinin %4,3 seviyesinin hemen altında, dolar endeksinin ise 104,7 seviyesinin üzerinde işlem görmesi gümüşteki yukarı yönlü hareketleri sınırlamaya devam ediyor. Bugün ABD TÜFE verisinin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi gümüşteki aşağı yönlü baskının artmasına neden olabilirken, verinin beklentinin altında gelmesi ise tepki alımlarını destekleyebilir. Bugün ABD’de TÜFE, Çekirdek TÜFE ve reel kazançlar verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Ara destek seviyesi olarak verdiğimiz 22,70 seviyesine doğru geri çekilerek içinde bulunduğu formasyonun alt bandını test eden gümüşte bugün 22,70 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş formasyonun içinde kaldığı taktirde ilk aşamada tekrardan 23,0 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın momentum kaybının devam ettiği gümüşte görülebilecek geri çekilmelerde ise 22,50 seviyesi ilk güçlü destek bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,00 / 23,20 / 23,50
Destekler: 22,70 / 22,50 / 22,20
Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi öncesi gümüşteki bekleyiş devam ediyor. TÜFE verisi öncesi New York Fed’in yayımladığı 1200 hanenin katıldığı anket sonuçlarında, medyan beklenti yüzde 3,63’e yükseldi. ABD TÜFE beklentisi ise Ağustos ayında aylık bazda %0,6, yıllık bazda ise %3,6 gelmesi yönünde. TÜFE verisinin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi, Fed’in faizleri beklentilerin üzerine çıkartabileceği algısını kuvvetlendirebilir. Bu gelişmeler ise dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişi hızlandırabilir. ABD TÜFE ve çekirdek TÜFE verilerinin piyasa beklentinin altında gelmesi durumunda ise gümüşte tepki yükselişleri görülebilir. Bugün itibariyle piyasalar Fed'in 20 Eylül'de yapacağı faiz kararına ilişkin %92 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmasını, %8 ihtimalle ise 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlamaya devam ediyor.
Teknik Analiz: Formasyon içindeki hareketine devam eden paritede gelen alımlar sınırlı kalmaya devam ediyor. Parite, 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 23,2 seviyesi test edilebilir. Yukarı yönlü tepki alışlarının devam açısından ise gümüşün 23,2 seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacak. Momentum kaybının sürdüğü paritede oluşabilecek geri çekilmelerde ise 22,9 ve 22,7 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,20 / 23,40 / 23,50
Destekler: 22,90 / 22,70 / 22,50
Geçen hafta enerji fiyatlarının artması sonrası ABD enflasyonunun Fed'in beklentisi doğrultusunda gerileyemeyeceği beklentisiyle, dolar endeksinin 105,0 seviyesinin üzerine çıkartırken gümüşteki baskıyı artırmıştı. Yeni haftaya ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın enflasyonda istikrarlı bir yavaşlama ve iş arayanlarda artış olduğunu gösteren veriler sonrası, ABD'nin istihdam piyasasına büyük zarar vermeden enflasyonu kontrol altına alabileceğinden giderek daha fazla emin olduğunu söylemesi ve Çin’de yeni krediler verisinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi gümüşte tepki alımlarını destekledi. Piyasalar Fed’in 20 Eylül'de gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin ise %92 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmasını fiyatlarken %8 ihtimalle ise 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor. Bugün Avrupa tarafında önemli bir haber akışı bulunmazken ABD tarafında ise tüketici enflasyon beklentileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Gümüşte 22,8 seviyesinden gelen alımlarla birlikte tekrardan önemli bir direnç ve destek bölgesi olarak gördüğümüz 23,0 seviyesinin üzerine çıktı. Gümüşte bugün 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Teknik göstergelerin aşırı satım bölgesine yakın olduğu parite 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada 23,4 seviyesine doğru yükseliş denemesi gösterebilir. Olası geri çekilmelerde ise güçlü destek olarak çalışan 22,8 seviyesi ana destek bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,40 / 23,50 / 23,70
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,50
Dün ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisinin piyasa beklentisi olan 234 binin altında 216 bin olarak açıklanması gümüşteki baskıyı artırırken dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen geri çekilmeler ise bugün gümüşü destekleyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Dün Fed yetkililerinden de önemli açıklamalar geldi. New York Fed Başkanı John Williams, ABD para politikasının “iyi bir noktada” olduğunu ancak yetkililerin nasıl devam edileceğine karar vermek için verileri incelemeleri gerekeceğini söylemesine karşın Eski Fed yetkilisi James Bullard ise daha fazla faiz artırımının mümkün olduğunu söyledi. Bugün piyasalar Fed’in 20 Eylül’de gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %94 (önceki: %92) ihtimalle faizlerin sabit tutulmasını fiyatlarken %6 (önceki: %8) ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor.
Teknik Analiz: İlk destek seviyesi olarak verdiğimiz 23,0 seviyesinin altına sarksa da üzerinde tutunmaya devam eden parite bugün 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Teknik göstergelerin aşırı satım bölgesine yakın olduğu parite 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 23,2 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın risk iştahının azalmaya devam etmesiyle birlikte oluşabilecek 23,0 seviyesinin altında oluşabilecek fiyatlamalarda 22,8 ve 22,7 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,40 / 23,50 / 23,70
Destekler: 23,00 / 22,70 / 22,50