BIST
Türkiye’de ilk menkul kıymetler borsası 26 Aralık 1985’te kurulmuş, 3 Ocak 1986 tarihinde alım-satım işlemlerine başlamıştır. Eski adı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası A.Ş. olan, yeni adı “BIST” yani Borsa İstanbul A.Ş. , borsacılık faaliyetleri yapmak üzere 30 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş ve Nisan 2013’de İMKB ve İstanbul Altın Borsası’nın tüzel kişiliği son bularak BIST altında birleştirilmiştir
BIST (BORSA İSTANBUL A.Ş.)
Türk Sermaye Piyasalarında yer alan borsalar, BIST adı altında tek bir kurum bünyesinde toplanmıştır.
Borsa İstanbul A.Ş. bünyesinde; Paylar, Borsa Yatırım Fonları, Gayrimenkul Sertifikaları, Opsiyon Sözleşmeleri, Vadeli İşlem Sözleşmeleri, Sertifikalar, Aracı Kuruluş Varantları, Borçlanma Araçları, Kira Sertifikaları, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar işlem görmektedir.
BIST Endeks Çeşitleri
BIST 100 Endeksi; Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası için temel endeks olarak kullanılmaktadır. Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları arasından seçilen 100 paydan oluşmakta olup, BIST 30 ve BIST 50 endekslerine dâhil payları da kapsar.
BIST 50 Endeksi Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları arasından seçilen 50 paydan oluşmakta olup, BIST 30 endeksine dâhil payları da kapsar.
BIST 30 Endeksi Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıkları arasından seçilen 30 paydan oluşur.
Payların endekslere alınabilmesi için değerleme dönemi sonu itibarıyla A grubu pay senetleri veya B grubu pay senetleri listesinde yer almaları şarttır. C grubu pay senetleri veya D grubu pay senetleri listesinde yer alan paylar endekslere dâhil edilmez.
BIST teknolojik alt yapısı ile Dünya Borsalarında özellikle 2014 yılında NASDAQ ile yaptığı anlaşma sonrasında ön plana çıkmaktadır. Emir iletim hızını saniyede 50 emirden son dönemde yapılan BISTECH geçişlerle birlikte saniyede 500 emir kapasitesine çıkarmıştır.
Tüm bu geniş ürün ağı ve yapılan teknolojik alt yapı yatırımlarının ardından Borsa İstanbul A.Ş.’nin 2018 yılının sonbaharında halka arzı planlanmaktadır.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.