Küresel piyasalarda tarife haberlerinin yarattığı endişe ve belirsizlik ortamı devam ediyor. Hafta ortasında Çin’in ABD’ye misilleme olarak ABD mallarına uyguladığı gümrük tarife oranını %84’e çıkardığını duyurmasının ardından Trump’ın misillemesi Çin’e %125 gümrük tarifesi olarak gelmişti. Beyaz Saray dün ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük tarifeleri toplam yüzde 145'e ulaştığını açıkladı. Trump’ın, Çin dışındaki diğer ticaret ortaklarına uygulanan ek tarifeleri 90 gün süreyle askıya alması ve bu sürede yalnızca %10’luk temel tarifenin geçerli olacağı duyurması küresel piyasalardaki resesyon endişelerini hafifletse de ABD ve Çin arasında tarife restleşmesinin ve tarife oranlarındaki artışların devam etmesi piyasalardaki en büyük endişe unsuru olmaya devam ediyor. Ons altın ise bu hafta artan belirsizlikler, yatırımcıların güvenli liman arayışı ve Dolar Endeksi’nin (DXY) Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 100 seviyesinin altını test etmesi ile yukarı yönlü hareketinde güç kazandı ve haftanın son işlem gününde 3200 dolar seviyesini aşarak rekorlarına bir yenisini daha ekledi. Ons altında bugün itibarı ile yeni rekor 3220 dolar oldu. Öte yandan dün yıllık %2,4 ile %2,5 olan piyasa beklentisinin altında gelen ABD TÜFE verisi de Fed’in faiz indirim ihtimalini güçlendirirken ons altındaki yükselişi de destekledi. Bir önceki veri %2,8 civarındaydı. Dolayısıyla verinin sınırlı olumlu yansıması hissedildi diyebiliriz. 2025 yılının başında %3,0 seviyesine yükselen ABD TÜFE verisi %2,4 seviyesine gerileyerek Fed’in %2,0’lik enflasyon hedefine yaklaşmış durumda. Fed’in dört hafta sonra gerçekleştireceği FOMC toplantısında faiz indirim ihtimali güç kazanmış durumda. Bugünün veri ajandasında ABD ÜFE verisi ve Michigan Tüketici Güveni verisine ek olarak FOMC Üyesi Williams'ın konuşması öne çıkıyor.
Teknik Analiz: Ons altın yukarı yönlü eğiliminde güç kazanarak 3200 dolar seviyesini aşmayı başardı. 3220 dolar seviyesini görerek rekorlarına bir yenisini ekleyen ons altında zirveden gelebilecek düzeltme hareketlerinde 3167 ve 3100 dolar seviyeleri güçlü birer destek olabilir. Yukarı yönlü eğilimin devam etmesi ve 3220 dolar seviyesinin üzerinde saatlik kapanışlar gelmesi halinde ise 3250 dolar seviyesi yukarı yönde direnç olarak takip edilebilir.
Destekler: 3200 / 3167 / 3100
Dirençler: 3220 / 3250 / 3295
Dün Çin ABD’ye uyguladığı gümrük tarife oranını %84’e çıkardığını duyururken, Trump’ın misillemesi Çin’e %125 gümrük tarifesi olarak geldi. Altın, ABD’nin en büyük metal tüketicisi olan Çin’e uyguladığı gümrük vergilerini artırmasının ardından yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altınlara yönelmesiyle bugün yüzde 1′in üzerinde değer kazandı. Bu gelişme, diğer ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin 90 gün ertelenmesine rağmen, zaten kızışmış olan ticaret savaşını daha da kızıştırdı. Trump 73 ülkenin heyetleri ile tarife konusunu görüştüğünü belirtti. Bu da gün içi haber akışlarının çok hızlı ve yön değiştirici olabileceği anlamına geliyor. Yavaş büyüme ve artan enflasyon dinamiklerinin yıl geneline yayılması ve bu gelişmeler karşısında Fed’in daha erken bir faiz indirimine gitmesi ons altına olumlu yansımaya devam edebilir. Ons altın 3000 seviyesinin altına gerilese dahi tüm bu gelişmeler ons altının güçlenmesini destekler nitelikte. Dün ve bugün ons altında oluşan kazanımların hızı devam ederse muhtemelen 3160 seviyesi yakınlarındaki rekor seviyesi test edilmek istenebilir. Bugünün veri takviminde ABD’den TÜFE verisi öne çıkıyor. Piyasa beklentisi yıllık verinin %2,5 gelmesi yönünde. Geçen ay %2,8 geldiği dikkate alındığında verinin beklenti altında kalması ABD tarafında olumlu algılanabilir. Verinin beklentilerden ne kadar sapma göstereceği ons altında etkili olabilir. Dolayısıyla TSİ 15:30 veri odaklı hareketlere karşı duyarlı olmakta fayda olabilir.
Teknik Analiz: Ons altında 3100 seviyesi üzerinde kalmaya devam edildiği sürece uzun pozisyonlar korunabilir. Bu seviye güçlü bir destek görevi gördüğünden olası geri çekilmelerin bu seviyeden karşılanması beklenebilir. Buna karşın 3100 seviyesi altına sarkmalarda satışların karşılanabileceği güçlü destek seviyesi 3085 olabilir. Yükseliş temposunun sürmesi halinde 3135 seviyesinin aşılıp aşılamayacağını izlemekte fayda var.
Destekler: 3100 / 3085 / 2980
Dirençler: 3135 / 3148 / 3167
Hafta başında 2957 dolar seviyesini test eden ons altında tepki alımlarının güç kazandığını izliyoruz. Dün 3000 doların üzerinde seyreden ve 22 günlük hareketli ortalamasına doğru tepki yükselişi yaşayan ons altın Beyaz Saray’dan Çin'den yapılan ithalatlara uygulanacak gümrük tarifesinin, çarşamba gününden itibaren yüzde 104'e yükseltileceğinin duyurulması sonrası 2970 dolar seviyesine kadar geri çekilme yaşasa da bu seviye yakınlarında kalıcı olmadı. Ons altın yeni günde güçlenen tepki alımları ile 22 günlük hareketli ortalama direncinin bulunduğu 3030 dolar seviyesine yaklaşmış durumda. 3030 dolar direncinin aşılması ve bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ons altındaki yukarı yönlü eğilim yeniden güç kazanabilir. ABD’nin gümrük tarifeleri sayesinde her gün yaklaşık 2 milyar dolar kazandığını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, tarifelerde indirime gitmek konusunda istekli görünmüyor. Trump'ın yaklaşık 60 ülkeye uygulanacak karşılıklı gümrük vergileri bu sabah itibarıyla devreye alındı. İlerleyen günlerde özellikle ABD ile Çin arasındaki karşılıklı tarifelere yönelik haber akışları ons altın fiyatlarını etkilemeye devam edecek. Bugünün veri ajandasında ABD tarafında ABD Merkez Bankası (Fed) FOMC toplantı tutanakları öne çıkıyor. Yarın ise ABD enflasyon verilerine odaklanacağız.
Teknik Analiz: Ons altın 3000 dolar seviyesinin altında kalıcı olmadı. Dün 2970 dolar desteğini test eden ons altın bugün güçlenen tepki alımları ile 22 günlük hareketli ortalama direncinin bulunduğu 3030 dolar seviyesine yaklaşmış durumda. 3030 dolar direncinin aşılması ve bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ons altındaki yukarı yönlü eğilim yeniden güç kazanabilir ve 3055 dolar seviyesi tekrar test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 3000 ve 2970 dolar seviyeleri ons altında destek olarak takip edilebilir.
Destekler: 3000 / 2970 / 2956
Dirençler: 3030 / 3055 / 3080
Ons altında Trump tarifelerinin yarattığı satış baskısı haftanın ilk işlem gününde hız kazandı. Dün aşağı yönde 2957 dolar seviyesini test eden ons altın günü 2983 dolar seviyesinden tamamladı. Bu kapanışla beraber ons altında 12 Mart tarihinden bu yana en düşük gün sonu kapanışı gerçekleşmiş oldu. Yeni günde ise ons altında sınırlı tepki alımlarını izliyoruz ancak geri çekilmenin bittiğini söylemek için henüz erken. Küresel piyasalarda fiyatlamalar bir süre daha tarife haberlerinin etkisinde kalmaya devam edecek. Geçtiğimiz hafta Cuma günü Çin, ABD’nin 2 Nisan’da açıkladığı tarifelere misilleme olarak ABD’den ithal edilen mallara yüzde 34 oranında ek gümrük vergisi getirdiğini duyurmuştu. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in 8 Nisan’a kadar ABD’ye uyguladığı yüzde 34’lük ek vergi artışını geri çekmemesi halinde ABD’nin 9 Nisan’dan itibaren Çin’e yüzde 50 ek vergi daha uygulayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile ticaret savaşını önlemek amacıyla sanayi ürünlerinin ticaretinde sıfıra karşı sıfır vergi teklifinde bulunduklarını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump dün Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında İki liderin de mesajlarının önemli kısmı Gazze'deki savaşa ilişkindi. Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunu da görüştüklerini söyleyen Netanyahu, Hamas ile yeni bir anlaşmanın üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bugün ons altının seyrini etkileyecek önemli bir veri bulunmuyor. Tarife haberlerinin fiyatlamalar üzerindeki etkisi devam edecektir.
Teknik Analiz: Ons altın haftaya negatif başladı. 3000 dolar seviyesinin üzerinde tutunmayı başaramayan ons altın aşağı yönde 2957 dolar seviyesini test ederken gün sonu kapanışı ise 2983 dolar seviyesinden gerçekleşti. Ons altında 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 2956 dolar seviyesini yakın destek olarak takip ediyoruz. Tepki yükselişlerinin güç kazanması halinde ise yukarı yönde 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 3026 dolar seviyesini direnç olarak takip edeceğiz.
Destekler: 2970 / 2956 / 2930
Dirençler: 3026 / 3055 / 3080
Ons altında Trump tarifelerinin yarattığı satış baskısı devam ediyor. Haftaya negatif başlangıç yapan ons altın 3000 dolar seviyesinin altını test etse de şimdilik bu seviyenin altında kalıcı olmadı. 2971 dolar seviyesinden aldığı tepki ile 3055 dolar seviyesine kadar yükselen ons altında karışık seyir ve dengelenme arayışı devam ediyor. Artan satış baskısı tepki alımları ile karşılansa da geri çekilmenin bittiğini söylemek için henüz erken. 12 Mart tarihinden bu yana ilk kez 22 günlük hareketli ortalamasının altını test eden ons altında 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 3023 dolar seviyesinin altında gün sonu kapanışları gelmesi halinde aşağı yönde 2955 dolar desteği test edilebilir. ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta beklenenden yüksek oranlarda açıklamış olduğu karşılıklı tarifeler sonrası ortaya çıkan resesyon korkusu fiyatlanmaya devam ediyor. Belirsizlik ve endişe zamanlarında yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü ons altında normal koşullar altında talep artışı ile yükseliş beklenirken, resesyon korkusu ile yatırımcıların diğer varlıklardaki işlemlerdeki geniş çaplı kayıplar nedeni ile ortaya çıkan likidite ihtiyacının bir kısmını zirve yakınlarında olan ons altında satış yaparak karşılaması satış baskının ana sebebi olabilir. Altın fiyatları bir süre daha küresel ticaret savaşlarının etkisinde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Yeni haftanın veri ajandasında ABD enflasyon verisi gibi önemli veriler olsa da veri akışlarının fiyatlar üzerindeki etkisi tarife haberlerinin gerisinde kalmaya devam edebilir.
Teknik Analiz: Ons altın haftaya negatif başlayarak 3000 dolar seviyesinin altını test etti. 2971 dolar seviyesinden aldığı tepki ile 3055 dolar seviyesine kadar yükselen ons altında karışık seyir ve dengelenme arayışı devam ediyor. 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 3023 dolar seviyesinin altını test eden ons altında bu seviyenin altında gün sonu kapanışları gelmesi halinde satış baskısı devam edebilir ve aşağı yönde 2955 dolar desteği test edilebilir. Yukarı yönde oluşabilecek hareketlerde ise 3055 ve 3100 dolar seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkabilir.
Destekler: 3000 / 2970 / 2955
Dirençler: 3055 / 3080 / 3100
ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan akşamı açıkladığı tarifeler dün küresel piyasalarda volatiliteyi artırdı. Dolar Endeksi (DXY) 102 seviyesinin altını test ederken, ABD borsa endeksleri, brent petrol ve spot gümüşte sert düşüşler yaşandı. Trump'ın açıkladığı tariflerin ABD ekonomisini resesyona sürükleyeceğine ve küresel ticarete darbe vuracağına yönelik endişeler artmış durumda. Ons altın ise açıklanan tarifeler sonrası 3167 dolar seviyesini görerek rekor tazelemişti. Ancak bu seviyenin yakınlarında kalıcı olamadı. Zirveden gelen sert satışlara maruz kalan ons altın aşağı yönde 3054 dolar seviyesini test etti. Bu seviyeden gelen tepki ile tekrar 3135 dolara kadar yükselen ons altında karışık seyir devam ediyor. Haftanın son işlem gününde 3100 dolar seviyesinin üzerinde kalıcı olmakta zorlanan bir ons altın izliyoruz. Ons altında son aylardaki güçlü yükseliş sonrası dalgalanma devam ederken bugün haftanın en önemli verisi olan ABD'nin Mart ayına ilişkin tarım dışı istihdam verisine odaklanacağız. TSİ 15:30’da açıklanacak olan veri sonrası ons altında volatilite tekrar artabilir.
Teknik Analiz: Dün 3167 dolar seviyesini görerek rekor tazeleyen ons altın zirvede kalıcı olmayı başaramadı. Zirveden gelen kar satışları ile ons altında 3054 dolar seviyesine kadar geri çekilme izledik. Bu seviyeden gelen tepki ile 3135 dolar seviyesine kadar tepki yükselişi yaşayan ons altında dalgalı seyir devam ediyor. 3100 dolar seviyesinin üzerindeki gün sonu kapanışlarının devam etmesi halinde ons altındaki yükseliş eğilimi devam edebilir. 3100 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanamaması durumunda ise ons altında gün tepki alımlarının geldiği 3054 dolar seviyesi tekrar test edilebilir.
Destekler: 3086 / 3054 / 3000
Dirençler: 3135 / 3167 / 3200
ABD Başkanı Donald Trump dün akşam ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranının yüzde 10 olacağını duyurdu. Beyaz Saray'da düzenlenen etkinlikte, diğer ülkelere karşılıklı tarifelerin uygulanmasını öngören kararnameyi imzalayan Trump, yaptığı konuşmada, 2 Nisan’ı uzun zamandır beklenen "kurtuluş günü" olarak nitelendirerek, "Ülkemiz ve vergi mükelleflerimiz 50 yılı aşkın süredir sömürülüyor ama artık buna izin verilmeyecek." dedi. Trump, yabancı ticaret engellerini ortadan kaldıracaklarını belirterek, nihayetinde bunun yurt içinde daha fazla üretim, daha güçlü rekabet ve tüketiciler için daha düşük fiyatlar anlamına geleceğini belirtti. ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı kararname kapsamında, ABD'nin birçok ticaret partnerine tarife getirilmesi öngörülürken, açıklanan tarife oranları, yüzde 10 ila yüzde 50 aralığında değişiyor. Trump’ın açıklamış olduğu tarifler sonrası yukarı yönlü eğiliminde güç kazanan ons altın bugün 3167 dolar seviyesini görerek bir kez daha rekor tazeledi. Dün 104 seviyesinin üzerinde seyreden Dolar Endeksi (DXY) ise 103 seviyesinin altına gerilemiş durumda. Bugünün veri ajandasında gelişmiş ülke hizmet ve bileşik PMI verileri öne çıkarken, ABD tarafında ise PMI verilerine ek olarak haftalık işsizlik başvuruları ve Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek. Tarife haberlerinden güç bulup zirve tazeleyen ons altının seyri açısından yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi önemli olabilir.
Teknik Analiz: Güne güçlü başlayan ons altın dün 3167 dolar seviyesini görerek bir kez daha rekor tazeledi. Bu seviyeden gelen kar realizasyonları ile 3125 dolar seviyesine kadar geri çekilen ons altında 3100 dolar seviyesini yakın destek olarak takip ediyoruz. 3100 dolar seviyesinin üzerindeki gün sonu kapanışlarının devam etmesi halinde ons altında yeni zirveler test edilebilir. 3100 dolar seviyesinin altında gün sonu kapanışları gelmesi halinde ise 3057 dolar seviyesine kadar düzeltme yaşanabilir.
Destekler: 3100 / 3057 / 3000
Dirençler: 3140 / 3157 / 3200
Küresel piyasalarda gözler ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün açıklaması beklenen tarifelere odaklanmış durumda. Ons altın Trump’ın açıklayacağı tarifeler öncesi yukarı yönlü eğiliminde güç kazandı. Hafta başında 3100 doları aşan ons altın dün 3149 dolar seviyesini görerek bir kez daha rekor tazeledi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, tarifelerin duyurulmasının ardından hemen yürürlüğe gireceğini ifade ederek, "2 Nisan 2025, modern Amerikan tarihinin en önemli günlerinden biri olarak kayıtlara geçecek." dedi. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden de Trump tarifelerinde yönelik açıklamalar devam ediyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Trump yönetiminde getirilecek geniş kapsamlı tarifelerin enflasyonun yeniden yükselmesine veya ekonomik yavaşlamaya yol açabileceği konusunda uyardı. Öte yandan Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim de yüksek kalmaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Yemen'deki Husi militanlarına karşı hava saldırılarını sürdürürken ve İran üzerindeki baskısını artırırken Pentagon'un Orta Doğu'daki güçlerini hızla artırdığı söyledi. Bugün Trump’ın açıklayacağı tariflere ek olarak ABD tarafında ABD ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi ve Fabrika Siparişleri verileri öne çıkıyor.
Teknik Analiz: Hafta başında 3100 doları aşan ons altın dün 3149 dolar seviyesini görerek bir kez daha rekor tazeledi. Bu seviyeden gelen kar satışları ile ons altında 3100 dolar seviyesine kadar geri çekilme izledik. Ons altında 3100 dolar seviyesini yakın destek olarak izlemeye devam edeceğiz. 3100 dolar desteğinin kırılması halinde ons altında 3057 dolar seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir. Yukarı yönde oluşabilecek hareketlerde 3149 dolar zirvesinin aşılması halinde ise 3200 dolar seviyesini direnç olarak takip edeceğiz.
Destekler: 3100 / 3057 / 3000
Dirençler: 3135 / 3149 / 3200