arrow_back Makaleler

BofA Nedir?

BofA kısaltması ile bilinen Bank of America; merkezi Kuzey Carolina’da yer alan Amerikan çok uluslu yatırım bankası, finansal hizmet kuruluşudur. Finansal ekosistemde güçlü önderlerden biri olan banka, 1998 yılında NationsBank ile birleşmiştir. Dünyanın ikinci büyük bankası olarak kabul edilen BofA, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 4 büyük bankadan biridir. Kurum, varlık yönetimi, yatırım bankacılığı ve ticari bankacılık işlemleri alanında hizmet sunar. Peki, borsada BofA nedir ve ne iş yapar? Konuyla ilgili öne çıkan başlıkları içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Borsada BofA Nedir?

Küresel finans piyasalarına yön veren BofA, Türkiye de dahil olmak üzere birçok borsada aktif olarak işlem yapar. Borsa İstanbul’da düzenli olarak hisse senedi alım-satım işlemleri gerçekleştiren banka, büyük hacimli işlemler yaptığı zaman piyasanın yönünü belirler. Bu durum yatırımcılar için hisse alım-satımına dair bir işaret olabilir. Bu sebeple bankanın günlük olarak yaptığı işlemler, piyasa yorumcuları ve analistler tarafından dikkatli bir şekilde izlenir. BofA’nın borsada sık işlem yapması, piyasalarda istikrar işareti olurken aynı zamanda yabancı yatırımcıların ilgisinin arttığının göstergesi olarak da kabul edilebilir. Bank of America’nın gerçekleştirdiği finansal hareketlerden yola çıkan analistler yatırımcılara, finansal analizler yoluyla çeşitli değerlendirmelerde bulunabilir.

BofA’yı Kim Kurdu?

Amadeo Giannini tarafından 1904 yılında Bank of Italy adı ile kurulan BofA, Kaliforniya’daki göçmen topluluğa hizmet verme amacı ile faaliyete başlamıştır. Küçük yatırımcıları hedefine alan kurum, zamanla büyüme göstermiş ve 1928 yılında Los Angeles’taki başka bir banka ile birleşmiştir. Bu birleşmenin ardından 1930’da bugünkü ismi olan Bank of America adını almıştır. 1945 yılına dek Giannini’nin önderliğinde faaliyetlerine devam eden banka; küçük yatırımcıyı hesap açmaya teşvik etmesi, işçilere uygun fiyatlı kredi olanağı sağlaması ile adından söz ettirmiştir. 2008 yılında Merrill Lynch’i satın alan kurum, yatırım bankacılığı alanında önemli bir finansal merkez hâline gelmiştir. Bank of America, bugün varlık açısından dünyanın en büyük bankaları arasında gösterilir ve dünya çapında milyonlarca müşteriye hizmet verir.

BofA Ne İş Yapar?

BofA, günümüzde bireysel müşterilerden küçük ve orta büyüklükte işletmelere, büyük şirketlerden hükümetlere kadar oldukça geniş bir yelpazede hizmet verir. Banka tarafından müşterilere sunulan önemli hizmetler aşağıdaki gibidir:


  • Bireysel Bankacılık: Banka; mevduat hesapları, kredi kartları, yatırım hesapları, kredi, bireysel finans danışmanlığı gibi bireysel bankacılık işlemleri ile küçük yatırımcılara hizmet verir.

  • Küçük İşletme Bankacılığı: KOBİ’lere bankacılık işlemlerinde yardımcı olan kurum; mevduat hesabı açma, kredi verme, ticari ödeme çözümleri ve nakit yönetimi hizmetleri gibi farklı alanlarda finansal rehberlik sunar.

  • Kurumsal Bankacılık: Kurum; yatırım bankacılığı, sermaye piyasaları işlemleri, kurumsal finansman yönetimi, birleşme/satın alma danışmanlığı gibi işlerde aktif rol alır.

  • Varlık Yönetimi: Banka; kişisel ve kurumsal müşterilere yatırım yönetimi, finansal planlama, miras planlaması gibi hizmetler sunar.

  • Global Bankacılık: Bank of America dünya çapındaki müşterilere ticari bankacılık, yatırım bankacılığı, varlık yönetimi gibi çeşitli alanlarda finansal danışmanlık yapar.

BofA Robotu Nedir?

BofA, BIST’te gerçekleştirdiği hisse alım-satım işlemlerini robotlar aracılığıyla yerine getirir. Bu robotlar, borsada otomatik işlemler yapan yapay zekâ destekli sistemlerdir. Çeşitli algoritmalara göre alım-satım hareketleri gerçekleştiren robotlar, yaptıkları işlemlerle yatırımcılara farklı bakış açıları sunar. Bu durum yatırımcıların, hisse alım-satım kararlarında bilinçli hareket etmelerine yardımcı olur. BofA robotu, farklı çalışma prensiplerine göre işlem yapar. Robot, geçmiş verileri ve piyasa eğilimlerini analiz ederek gelecekte oluşabilecek fiyat hareketlerini tahmin eder. Bu öngörüler, robotun alım-satım kararlarında etkili olur. Robot tarafından alınan alım-satım kararları neticesinde emirler, otomatik olarak borsaya iletilir ve işlemler gerçekleşir.

Bank of America robotu, yatırımcılar ve piyasa analistlerinin takip ettiği sistemler arasında yer alır. Bazı piyasa yorumcuları, robotun piyasada aşırı dalgalanmalara yol açtığını savunur. Bazıları ise robotun teknik analiz ve piyasa trendlerini takip etmede yardımcı araç olabileceğini dile getirir. Robot, her ne kadar yaptığı işlemlerle yön gösterici olsa da borsada işlem yaparken her zaman kendi araştırmanızı yapmanız, gerekli durumlarda finansal danışmanlardan fikir almanız tavsiye edilir.

BofA Hisse Alırsa Ne Olur?

BofA robotu tarafından Borsa İstanbul çatısı altında yapılan hisse alım işlemleri, piyasanın durumu ve hisse senedi üzerinde farklı etkilere sahip olabilir. Robot tarafından hisse senedi alımının ortaya çıkardığı olası etkiler şunlardır:


  • Hisse Senedi Fiyatlarında Artış: BofA, piyasadaki en büyük oyunculardan biri olarak kabul edilir. BofA’nın bir şirketin hisse senedine yatırım yapması, o hisse senedinde fiyat artışına neden olabilir. Robotun yüksek miktarlarda alım gerçekleştirmesi aynı zamanda fiyatların yükselmesi ile sonuçlanabilir.

  • Artan Yatırımcı İlgisi: BofA gibi bir kurumun bir hisse senedine yatırım yapması, piyasadaki diğer yatırımcıların ilgisini çekebilir. Kurumun artan ilgisini gören yatırımcılar, söz konusu hisse senedini almak isteyebilir. Bu durum varlığın fiyatının artmasına zemin hazırlayabilir.

  • Şirket Görünürlüğünde Artış: Bankanın bir hissede alım yapması, ilgili şirketin görünürlüğün katkı sağlayabilir. Bu durumla birlikte şirketin profili yükselebilir, şirket daha fazla yatırımcı tarafından tanınabilir.

  • Uzun Vadeli Büyüme Potansiyeli: BofA, şirketlere uzun vadeli yatırımlar yapabilir. Bu da şirketin uzun vadeli olarak büyüme potansiyeli göstermesine katkıda bulunabilir.

  • Stratejik Hamle: Kurum; hisse senedi alımını yeni bir pazara girmek, ürün çeşitlendirmesi yapmak için tercih edebilir. Bu durum kurumun stratejik bir hamlesi olarak değerlendirilebilir.

  • Piyasa Güvenilirliği: Kurumun belirli bir piyasadaki varlığa yatırım yapması, piyasadaki likidite oranlarını olumlu yönde etkiler. Böylece piyasanın daha verimli şekilde çalışması mümkün olur. Yabancı yatırımcılar, piyasanın sağlıklı olduğunu varsayarak alım yapmaya başlayabilir.

BofA Aldığı Hisseleri Ne Zaman Satar?

Bank of America’nın, BIST içerisinde aldığı hisse senetlerini ne zaman satacağını tahmin etmek çoğu zaman güçtür. Ancak kurum, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak hisseleri satmaya karar verebilir:


  • Şirket Performansı: Kurum; şirketteki beklenen karlılığın ve büyümenin gerçekleştiğini görmüyorsa, şirket performansının düşüşe geçtiğine inanıyorsa hisselerini satarak zararını sınırlama yolunu seçebilir.

  • Piyasa Koşulları: Piyasa koşulları sağlıksız hâle geldiğinde, ekonomi politikaları olumsuz olduğunda, hisse senedi fiyatları düştüğünde aldığı hisseleri satma seçeneğini değerlendirebilir.

  • Düzenleyici Koşullar: Bazen piyasa dışı düzenleyici kurallar nedeniyle kurum, elindeki hisseleri satmak durumunda kalabilir.

BofA Satamadığı Fazla Hisseleri Ne Yapar?

Kurum, 2024 yılının ocak ayına kadar SPK düzenlemeleri gereği aldığı hisseleri satamadığında saklama hakkı bulunmuyordu. Banka, satamadığı hisseleri Citibank’a virman yapmak zorundaydı. Bu da ilgili hisselerin fiyatının düşmesi hâlinde kurumun zarar etmesi anlamına geliyordu. Ancak SPK, ocak ayında BofA’nın uzun vadeli faaliyetlerine onay veren bir bülten yayımladı. Buna göre artık kurum, aldığı hisseleri uzun vadeli olarak saklama hakkına sahip. Bu noktada Bank of America, aldığı fazla hisseleri şu yollarla değerlendirebilir:


  • Saklama: Banka, aldığı hisseleri kendi envanterinde saklayarak istediği uygun bir zamanda satabilir. Yani kurum, hissenin fiyatının artmasını bekleyebilir.

  • Uzun Vadeli Yatırım: BofA, şirket performansına güvendiği hisseleri uzun vadeli yatırım aracı olarak tutabilir. Böylece kurum, şirketin gelecekteki büyümesinden faydalanabilir.

  • Hedging İşlemleri: Banka, hisselerin fiyat riskini yönetmek adına hedging işlemleri yapabilir.

  • Diğer Yatırımcılara Satış: Kurum, hisseleri diğer yatırımcılara özel yollarla satma yolunu tercih edebilir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.


    Para piyasalarında işlem yapın ya da ücretsiz denemeye hemen başlayın!