Yarın gerçekleşecek Fed’in faiz kararına karşın gümüşte jeopolitik riskler kısa vadeli fiyatlamalarda etkili olmaya devam ediyor. Yarın gerçekleşecek Fed faiz kararında faizlerin sabit bırakılmasına neredeyse kesin gözüyle bakılırken 13 Aralık’ta gerçekleşecek faiz kararına ilişkin ise %74,9 ihtimalle faizlerin sabit bırakılmasını beklerken, %24,9 ihtimalle ise 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor. Buna karşın sanayide de kullanılan önemli metallerden biri olan gümüşte, Çin’de imalat PMI verisinin 50,2 olan piyasa beklentisinin ve bir önceki verinin altında 49,5 seviyesinde gelmesi baskıyı artırdı. Bugün ABD’de Chicago satın alma müdürleri ve tüketici güveni verisi takip ediliyor olacak. Yarın Powell’dan gelecek açıklamalar ise gümüşün fiyatlamaları açısından önemli olacak. Powell’dan gelebilecek ılımlı mesajlar gümüşteki risk iştahını artırabilir.
Teknik Analiz: Ara direnç bölgesi olarak verdiğimiz 23,3 seviyesinin üzerine çıkmasına karşın üzerinde kalıcı olamayan gümüş, 23,0 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Gümüşte bugün 100 günlük ortalaması olan 23,2 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş 23,2 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 23,30 ve 23,55 seviyeleri tekrardan test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 23,0 seviyesinden tepki alımları görebiliriz.
Dirençler: 23,30 / 23,55 / 23,90
Destekler: 23,00 / 22,70 / 22,60
Jeopolitik gelişmelere karşın jeopolitik riskleri artıracak önemli bir haber akışının gelmemesiyle birlikte gümüş güne yataya yakın bir açılış yaptı. Bu hafta gözler Fed’in faiz kararı ve arından Powell’ın yapacağı açıklamalarda olacak. Piyasalar 1 Kasım'da gerçekleşecek faiz kararında neredeyse kesin olarak faizlerin sabit bırakılmasını fiyatlarken, 13 Aralık’ta gerçekleşecek yılın son faiz kararına ilişkin ise %80,3 ihtimalle faizlerin %5,25 - %5,50 bandında sabit bırakılmasını, %19,6 ihtimalle ise faizlerin 25 baz puan artırılarak %5,50 - %5,75 seviyesine yükseltilmesi fiyatlanıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de yüksek kalması, Fed’in faizleri artırmayacağı beklentilerini kuvvetlendiren bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Bugün jeopolitik gelişmeler takip ediyor olacak.
Teknik Analiz: İçinde bulunduğu formasyonun alt bandından gelen destekle birlikte tekrardan ilk direnç bölgesi olarak verdiğimiz 23,0 seviyesinin üzerinde tutunan gümüşte bugün 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş ilk aşamada 100 günlük ortalaması olan 23,2 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. 23,2 seviyesi üzerinde oluşabilecek fiyatlamalarda ise 23,35 seviyesi ara direnç bölgemiz olarak önemini koruyor. Teknik göstergelerin karışık sinyal verdiği gümüşte görülebilecek geri çekilmelerde ise formasyonun alt bandı olan 22,8 seviyesi ilk güçlü destek bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,20 / 23,35 / 23,55
Destekler: 23,00 / 22,80 / 22,70
Dün ABD tarafın veri akışı yoğundu. ABD’de GSYİH verisi %4,3 olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gelerek %4,9 olarak açıklanırken çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi ise %0,2 olan piyasa beklentisinin üzerinde %0,5 olarak açıklandı. Verilerin ağırlıklı olarak ABD ekonominin canlı kaldığına yönelik gelmesinin ardından 22,50 seviyesinin altını test eden gümüş günü sınırlı kayıpla tamamladı. ABD’den gelen veriler sonrası açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, üçüncü çeyrek büyüme verisinin ekonominin iyi durumda olduğunu gösterdiğini, enflasyonun resesyona yol açmadan yumuşak iniş olacağına dair bir kanıt olduğunu söyledi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüksek kalması Fed’in politikasını desteklediğinden Fed’in faiz artırım beklentilerini sınırlı tutuyor. Bugün Jeoplitik gelişmelerle birlikte ABD’de kişisel tüketim giderleri verileri ise Michigan Tüketici verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Gün içinde sert fiyat hareketleri olmasına karşın sınırlı geri çekilmeye devam eden gümüş, 22,80 seviyesinden destek buldu. Gümüş 22,80 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 23,0 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Teknik göstergelerin sinyal verdiği ve 10 günlük ortalamasının altına sarkan gümüşte görülebilecek geri çekilmelerde ise 22,60 seviyesinden tepki alımları görülebilir.
Dirençler: 23,00 / 23,30 / 23,55
Destekler: 22,70 / 22,60 / 22,25
Bugün haber akışı açısından yoğun bir gün olacak. ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri, işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, GSYİH verileri, tüketim verileri ve askıdaki konut satışları verisi ile merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar takip ediliyor olacak. ABD’den gelen verilerin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesiyle birlikte ekonominin güçlü kalmaya devam ettiği algısının kuvvetlenmesi, gümüşteki risk iştahını düşürebilir. Diğer taraftan jeopolitik gelişmeler takip edilmeye devam ediyor olacak. Jeopolitik haber akışının zayıfladığı son günlerde gümüş, 22,90 seviyesinin altını test etmesine karşın jeopolitik risklerin tekrardan yükselmesiyle birlikte bugün 23,1 seviyesine kadar yükseldi. Jeopolitik riskleri artırabilecek gelişmeler gümüşte tepki alımlarını kuvvetlendirebilir.
Teknik Analiz: İçinde bulunduğu formasyonun destek bölgesinden tepki alımlarının devam ettiği gümüşte bugün 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. 23,0 seviyesinin üzerine çıkmasına karşın kalıcı olmakta zor gümüş, 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan 100 günlük ortalaması olan 23,25 seviyesi test edilebilir. Gümüşte yukarı yönlü bir hareketten bahsedebilmemiz için ise gümüşün 100 günlük ortalamasının üzerinde tutunması önemli olacak. Olası geri çekilmelerde ise formasyonun destek bölgesi olan 22,80 seviyesi ilk güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkarken satışların derinleşmesi durumunda ise 22,60 seviyesine doğru geri çekilmeler görülebilir.
Dirençler: 23,25 / 23,55 / 23,75
Destekler: 23,80 / 22,60 / 22,30
Jeopolitik riskleri artıracak önemli açıklamaların gelmemesi, son günlerde yükseliş gerçekleştiren gümüşteki risk iştahını baskılıyor. Ayrıca dün gümüşte ABD PMI verilerinin piyasa beklentilerinin ve bir önceki verinin üzerinde gelmesi de etkili oldu. Gelen verilerle birlikte ABD’de iş dünyası aktivitesi 5 aylık daralmanın ardından Ekim’de toparlandığı görüldü. Hizmet enflasyonundaki yavaşlama ve talep artışı, bu toparlanmayı destekleyen unsurlar oldu. Bu gelişmelerin ardından dolar endeksi 106,0 seviyesinin üzerinde hareket ederken ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,8 seviyesinin üzerin tutundu. Bugün ABD’de inşaat izinleri ve yeni konut satışları verileriyle birlikte ECB ve Fed başkanlarının konuşmaları ile jeopolitik gelişmeler takip ediliyor olacak. Powell’dan gelebilecek ılımlı mesajlar paritedeki risk iştahını tekrardan artırabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüksek kalmaya devam etmesi ve artan jeopolitik belirsizliklerle birlikte Powell’dan gelebilecek güvercin açıklamalar gümüşteki risk iştahını artırabilir.
Teknik Analiz: Tekrardan içine girdiği formasyonun alt trend çizgisinden destek bulmaya devam eden gümüşte bugün 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan 100 günlük ortalaması olan 23,28 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise formasyonun destek seviyesi olan 22,75 seviyesi ilk güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,30 / 23,55 / 23,75
Destekler: 23,00 / 22,75 / 22,60
Jeopolitik gelişmelerin azalmasıyla birlikte önemli değerli metallerden biri olan gümüşte dün risk iştahının azaldığını gördük. Gümüş günü 23,0 seviyesinin hemen altında kapatırken dolar endeksi 105,5 ve ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,85 seviyesinden kapattı. Gümüşte jeopolitik riskler belirleyici olamaya devam ediyor. Jeopolitik risklerde oluşabilecek bir artış gümüşteki risk iştahını tekrardan artırabilir. Bugün Avrupa’da ve Amerika’da tarafında PMI verileri takip ediliyor olacak. Amerika tarafında PMI verileri ağırlıklı olarak bir önceki verilerin altında beklenirken PMI verilerinden görülebilecek beklentinin üzerindeki bir artış, gümüşte sınırlıda olsa baskı yaratabilir.
Teknik Analiz: Geri çekilmelerin sınırlı kaldığı gümüşte risk iştahı yüksek kalmaya devam ediyor. Gümüş, 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan 100 günlük ortalaması olan 23,28 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Gümüşte yükseliş devamı açısından ise 100 günlük ortalamasının üzerinde tutunması önemli olacak. Olası geri çekilmelerde ise 23,0 - 22,90 bandı ve 22,7 seviyesi önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,30 / 23,55 / 23,75
Destekler: 23,00 / 22,70 / 22,60
Jeopolitik belirsizliklerin etkisinde geçen geçtiğimiz haftanın ardından, hafta sonu jeopolitik riskleri artıracak önemli bir gelişmenin olmamasıyla birlikte gümüşte 23,0 seviyesinden bir açılış gördük. Yeni haftaya dolar endeksi 106,0 seviyesinin üzerinde başlarken Fed üyelerinin takip ettiği ve finansal sıkılaşma sürecinde önemli bir faktör haline gelen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,98 seviyesinden işlem görüyor. ABD tarafında Fed, Ekim ayına ilişkin Finansal İstikrar Raporu’nda, küresel jeopolitik gerilimlerin kötüleşmesinin, küresel piyasalara geniş çapta olumsuz etkisinin olabileceği aktarıldı. Raporda ayrıca enflasyonun herhangi bir kaynaktan beklenmeyen bir şekilde kalıcı hale gelmesinin, faiz oranlarında yukarı yönlü revizyonlara yol açabileceği belirtildi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’dan ise şahin tonda sinyaller geldi. Mester, Fed'in faiz politikasına ilişkin görüşünün hala yeni bir artışa doğru olduğunu belirtirken, mevcut ekonomik belirsizliklerin ortasında politika yapıcıların "çevik" olması gereken bir zaman olduğunu kaydetti. Bu hafta jeopolitik gelişmeler takip ediliyor olacak. Jeopolitik risklerin artması, önemli değerli metallerden biri olarak görülen gümüşteki risk iştahını artabilir. Bugün Chicago Fed ulusal faaliyeti verisi takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Güne ilk destek seviyesi olarak verdiğimiz 23,0 seviyesinden başlayan gümüşte alımların gelmesiyle birlikte gün içinde 100 günlük ortalaması olan 23,28’e kadar yükseldi. Bugün gümüşte 100 günlük ortalaması takip ediliyor olacak. Gümüş 100 günlük ortalamasının üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 23,55 seviyelerine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Takip ettiğimiz bazı teknik göstergelerin aşırı alım gölgelerine yaklaştığı gümüşte görülebilecek geri çekilmelerde ise 23,0 ve 22,7 seviyeleri ana destek bölgelerimiz olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,30 / 23,55 / 23,75
Destekler: 23,00 / 22,70 / 22,60
Jeopolitik gelişmelerin artmasıyla birlikte güçlenen gümüş, dün Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarından ise destek buldu. Powell, dün yaptığı konuşmada, trendin üzerindeki büyümeye veya işgücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtlar, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini belirtmesine karşın "Pek çok gösterge, işgücü piyasasının hala sıkı olduğunu ancak kademeli olarak soğuduğunu gösteriyor" değerlendirmesini yaptı. Ayrıca tahvil faizlerine de değinen Powell, yüksek seyreden tahvil faizlerinin finansal sıkılaşmaya katkı sağladığını belirtti. Powell’ın konuşmasını güvercin olarak değerlendirmekle birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,9 seviyesinin üzerinde seyretmesini Fed’in faiz artırımlarını sınırlayıcı bir faktör olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda piyasalar 1 Kasım’da gerçekleşecek faiz kararına ilişkin faizlerin sabit bırakılmasını fiyatlarken 13 Aralık’ta gerçekleşecek faiz kararında ise faizleri sabit bırakma beklentisi %78,1’e kadar yükseldi. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ise son verilerin ve tahvil piyasasındaki yüksek borçlanma maliyetlerinin Fed'e bir sonraki para politikası hamlesini düşünmek için alan sağladığını söyledi. Dün ABD’de açıklanan Philadelphia Fed imalat endeksi verisinin piyasa beklentisi olan -6,4’nün altında -9,0 gelirken işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi ise 212 binin altında 198 bin olarak gerçekleşti. Bugün jeopolitik gelişmelerle birlikte AB ve ABD’de merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Gelen alımlarla birlikte Momentumun güçlenmeye devam ettiği gümüşte bugün 23,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Teknik göstergelerin olumlu sinyal vermeye devam ettiği gümüş, 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 100 günlük ortalaması olan 23,3 seviyesine doğru tekrardan yükseliş denemesi görülebilir. Olası geri çekilmelerde ana destek seviyemiz olarak 22,60 seviyesi önemini koruyor. Gümüş 22,60 seviyesinin altında bir kapanış yapmadığı sürece gümüşteki geri çekilmeler sınırlı kalabilir.
Dirençler: 23,30 / 23,55 / 23,75
Destekler: 23,00 / 22,70 / 22,60
Jeopolitik risklerin artamaya devam etmesi ve tansiyonda düşüş olabileceğine yönelik sinyallerin zayıf kalmasıyla birlikte, gümüş güçlü kalmaya devam ediyor. Fed tarafında güvercin sinyaller gelmesi ise gümüşü destekleyen diğer bir gelişme oldu. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, daha fazla sıkılaşmaya ihtiyaç olup olmadığını tespit etmek için beklemede kalıp ekonomik verilerin takip edilmesi gerektiğini belirtirken New York Fed Başkanı John Williams ise enflasyonun hedefe dönmesi için faizlerin bir süre daha kısıtlayıcı seviyelerde kalması gerektiğini belirtti. Bugün ise Fed ise Fed Başkanı Powell’ın konuşması önemli olacak. Powell’dan gelebilecek ılımlı tondaki mesajlar gümüşteki risk iştahını artırabilir. Bugün Fed yetkililerinden gelecek açıklamalarla birlikte işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve mevcut ev satışları ve Philadelphia fed imalat endeksi verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Dün, gün içinde 100 günlük ortalaması olan 29,30 seviyesine kadar yükselen gümüş satıcıların artmasıyla birlikte günü sınırlı yükselişle tamamladı. Bugün ise 23,0 seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Momentumun güçlü kalmaya devam ettiği gümüş, 23,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan 100 günlük ortalaması olan 23,30 seviyesi tekrardan test edilebilir. 23,00 seviyesinin aşılamamasının etkisiyle oluşabilecek geri çekilmelerde ise 22,70 seviyesi güçlü destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 23,20 / 23,30 / 23,55
Destekler: 22,70 / 22,50 / 22,20
Artan jeopolitik gelişmeler değerli metallerden biri olan gümüşe olan talebi artırırken Çin tarafından gelen güçlü veriler ise gümüşteki risk iştahını yüksek tutuyor. Çin tarafında sanayi üretimi verisi %4,3 olan piyasa beklentisinin üzerinde %4,5 ve 3. Çeyrek GSYIH verisi %4,4 olan piyasa beklentisinin üzerinde %4,9 olarak açıklanması sanayide de kullanılan gümüşü destekleyen ana gelişmelerden biri oldu. Fed tarafından ise açıklamalarda bulunan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin "Uzun vadeli faizler yükseldi, bu kesinlikle finansal koşulları sıkılaştırdı. Uzun vadeli faizlere bağlı olmanın zorluğu, bunların hareket edebilmesidir" değerlendirmesini yaptı. Dolar endeksinin 106,2 seviyesine doğru geri çekilmesine karşın ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,8 seviyesinin üzerinde kalması Fed’in para politikasını destekleyici bir faktör, bu kapsamda piyasalar 1 Kasım’da gerçekleşecek faiz kararına ilişkin piyasalar %90,5 ihtimalle faizlerin sabit kalmasını fiyatlarken %9,5 ihtimalle ise 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor. Bugün haber akışı yoğun olacak. Jeopolitik gelişmelerle birlikte ABD’den gelecek inşaat izinleri verisi ile Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Günü ilk direnç bölgesi olarak verdiğimiz 22,80 seviyesinin hemen altında kapatan gümüş, bugün artan risk iştahıyla birlikte gün içinde 23,15 seviyesine kadar yükseldi. Teknik göstergelerin güçlü görünümünü koruduğu gümüş 22,80 seviyesinin üzerinde kalıcı olabilirse gümüşteki yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 23,00 ve 22,80 seviyeleri önemli destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 22,80 / 23,00 / 23,20
Destekler: 22,40 / 22,20 / 22,00
Jeopolitik riskleri artıracak önemli bir gelişmenin yaşanmaması sonrası gümüşte sınırlı geri çekilmeler görsek de risklerin halen devam ediyor olması güvenli limanlardan biri olarak görülen gümüşteki risk iştahını yüksek tutmaya devam ediyor. Dün ABD’de açıklanan New York Empire State İmalat Endeksi verisi piyasa beklentisi olan -7,00’nin üzerinde -4,6 gelmesine karşın bir önceki veri olan 1,00’ın oldukça altında kaldı. Veri sonrası açıklamalarda bulunan Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker merkez bankasının borçlanma maliyetini artırarak ekonomide yeni baskılar yaratmaması gerektiğini belirterek "Bu noktada Fed'in faiz oranı hedefinde herhangi bir artış düşünmemeliyiz" ifadelerini kullandı. Piyasalar ise 1 Kasım’da gerçekleşecek Fed’in faiz kararına ilişkin faizlerin sabit bırakılmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Bugün jeopolitik gelişmelerle birlikte merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalar, ABD tarafında ise perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Geri çekilmelerin sınırlı kaldığı gümüşte ilk destek seviyesi olarak verdiğimiz 22,40 seviyesinin altına doğru geri çekilmeler görsek de gümüşte tepki alımları güçlü kalmaya devam ediyor. Teknik göstergelerin ağırlıklı olarak pozitif görünümünü koruduğu gümüş, 22,40 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada geçmekte zorlandığı 22,70 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 22,40 seviyesi ilk destek bölgemiz olarak kalmaya devam ediyor.
Dirençler: 22,80 / 23,00 / 23,20
Destekler: 22,40 / 22,20 / 22,00
Geçtiğimiz hafta jeopolitik gelişmelerle birlikte değerli metallerde sert yükselişlerin görüldüğü bir hafta oldu. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte dolar endeksi tekrardan 106,5 seviyesinin üzerine çıkarken güvenli liman olarak görülen gümüş tekrardan 22,5 seviyesinin üzerini test etti. Bu haftada jeopolitik gelişmeler gümüşün seyri konusunda etkili olacak. Savaş riskinin bölgeye yayılabileceği algısının artması durumunda değerli metallerle birlikte gümüşte de yukarı yönlü hareket görülebilir. Buna karşın müzakere ve diyaloğun süreçte hakim olabileceğine yönelik beklentilerin artması ise gümüşte ki kar satışlarında etkili olabilir. Fed tarafında ise piyasalar 1 Kasım’da gerçekleşecek faiz kararına ilişkin %94,0 ihtimalle faizlerin sabit kalacağını fiyatlarken %6,0 ihtimalle ise 25 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor. Bugün jeopolitik gelişmelerle birlikte Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar ve New York Empire State imalat endeksi verisi takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Güçlü direnç bölgesi olarak gördüğümüz 22,0 seviyesinin aşılmasıyla birlikte 22,80 seviyesine kadar yükselen gümüşte bugün sabah saatlerinde kar satışları hakim. Gümüş daha önceden güçlü destek seviyesi olarak çalışan 22,4 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan 22,80 – 23,00 seviyelerine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Teknik göstergelerin eşik seviyesinde olduğu gümüşte 22,4 seviyesi altında fiyatlamalarda ise 22,0 seviyesine doğru geri çekilmeler görülebilir.
Dirençler: 22,80 / 23,00 / 23,20
Destekler: 22,40 / 22,20 / 22,00
Bugün Çin TÜFE verisi yıllık bazda %0,2 olan piyasa beklentisinin altında %0,0, ihracat ve ithalatında daralma ise Ağustos ayının ardından Eylül ayında da yavaşladı. Çin ihracat verisi %-7,6 olan piyasa beklentisinin üzerinde %-6,2 olarak açıklanması ve ticaret dengesinin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi sanayide de kullanılan gümüşteki risk iştahını arttırdı. ABD tarafında ise ABD TÜFE verisi yıllık ve aylık bazda piyasa beklentilerinin 0,1 puan üzerinde gelmesine karşın çekirdek TÜFE verisinin beklentiler doğrultusunda gelmesi gümüşü baskıladı. Enflasyon verisinin detaylarına baktığımızda; enerji kaleminde bir önceki aya göre düşüş yaşansa da hizmet ve enerji kalemlerinin aylık enflasyonunda etkili olduğunu görüyoruz. Veri sonrası açıklamalarda bulunan Boston Fed Başkanı Susan Collins, "Ekonomide gördüğümüz direnç, benim görüşüme göre faiz oranlarının muhtemelen daha uzun süre yüksek kalmasının nedenlerinden biri" ifadelerini kullandı. Piyasalar ise Fed’in 1 Kasım’da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %88,8 ihtimalle faizlerin sabit tutulmasını fiyatlarken %11,2 ihtimalle ise 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlıyor. Fed’in faiz kararı öncesi Powell’ın 19 Ekim’de gerçekleştireceği konuşma piyasaların seyri açısından önemli olacak. Bugün ise merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalarla birlikte Michigan Tüketici verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Dün artan satış baskısıyla birlikte 21,75 seviyesinden destek bulan gümüş, günü ise 21,80 seviyesinin üzerinde kapattı. Gümüşteki geri çekilmelerin sınırlı kalmasını olumlu olarak değerlendirmemize karşın haftayı 22,0 seviyesinin üzerinde kapatması yukarı yönlü hareketin devamı açısından önemli olacak. Gümüş 22,0 seviyesinin üzerinde kalıcı olabilirse tekrardan 22,20 ve 22,40 seviyelerine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın risk iştahının azalmasıyla birlikte oluşabilecek geri çekilmelerde ise 21,80 seviyesi ana destek bölgemiz olarak önemini koruyor.
Dirençler: 22,20 / 22,40 / 22,65
Destekler: 22,00 / 21,80 / 21,40
Dün ABD’de açıklanan Fed’in Eylül ayı tutanaklarında, yetkililerin enflasyon yavaşlayana kadar 'kısıtlayıcı' politikanın devam etmesinden yana olduğu, ilave faiz artışının gerekliliği konusunda ise farklı görüşler olsa da bir artışın daha ihtimal dahilinde olduğuna işaret etti. Fed tutanaklarının gümüşteki etkisi ise sınırlı kaldı. Açıklamalarda bulunan Boston Fed Başkanı Susan Collins, faiz artışlarının tüm etkilerini daha görülmediğini belirterek daha fazla faiz artırımının hala mümkün olduğunu söyledi. Gümüşte ise dolar endeksinin güç kaybetmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %4,5 seviyesinin üzerinde tutunmasıyla birlikte tepki alımları devam ediyor. Piyasaların Fed’in 1 Kasım’da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %92,0 ihtimalle faizlerin sabit tutulmasını fiyatlarken %8,0 ihtimalle ise 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlıyor olması da gümüşü destekleyen diğer bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ise Fed yetkililerinden gelecek açıklamalarla birlikte ABD TÜFE verileri ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi takip ediliyor olacak. ABD TÜFE verisinin piyasa beklentisinin üzende gelmesi gümüşte kar satışlarına neden olabilir.
Teknik Analiz: Gelen alımlarla birlikte geçmekte zorlandığı 22,0 seviyesini aşarak 22,2 seviyesine kadar yükselen gümüşte bugün 22,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüş 22,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 22,4 ve 22,6 seviyeleri tekrardan test edilebilir. Gümüşte görülebilecek geri çekilmelerde ise 22,0 seviyesi ana destek bölgemiz olarak karşımıza çıkarken geri çekilmeler sınırlı kalabilir.
Dirençler: 22,00 / 22,40 / 22,65
Destekler: 21,40 / 21,30 / 21,00
Artan jeopolitik gelişmelere ek olarak 10 yıllık tahvil faizlerinin yüksek kalmaya devam etmesi, Fed’in 1 Kasım’daki gerçekleştireceği faiz kararında faizleri sabit bırakacağı beklentisini kuvvetlendirirken gümüşteki tepki alımlarını hızlandırdı. Açıklamalarda bulunan Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, uzun vadeli Hazine getirilerindeki artışın daha fazla faiz artırımı ihtiyacını azaltacağına henüz ikna olmadığını ve bunun borçlanma maliyetlerindeki son artışı neyin tetiklediğine bağlı olduğunu söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise "Son zamanlarda tahvil getirileri sıkılaştı, bu da finansal koşulların sıkılaştığı anlamına geliyor. Eğer bu sıkıysa, belki de Fed'in bu kadar fazla bir şey yapmasına gerek yoktur. Bu yüzden çözülüp çözülmeyeceğine ya da ekonomideki momentumun değişip değişmeyeceğine bağlı olarak bunun başka bir faiz artırımına eşdeğer olabileceğini” ifade etti. Piyasalar bugün açıklanacak FOMC tutanakları öncesi Fed’in 1 Kasım’da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %86,8 ihtimalle faizlerin sabit tutulmasını fiyatlarken %13,2 ihtimalle ise 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlıyor. FOMC tutanaklarından gelebilecek şahin tondaki mesajlar gümüşteki kar satışlarını tetikleyebilir.
Teknik Analiz: Tepki alımlarıyla birlikte 21,60 seviyesinin üzerinde tutunan gümüş risk iştahının artmasıyla birlikte 22,0 seviyesinin üzerine kadar yükseldi. Bugün gümüşte 22,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Takip ettiğimiz teknik göstergelerin pozitif sinyaller vermeye başladığı gümüş, 22,00 seviyesinin üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 22,20 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 21,80 ve 21,60 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 22,00 / 22,40 / 22,65
Destekler: 21,80 / 21,60 / 21,40
Ons gümüşte gerilediği 20.70 seviyesinden gelen tepkiler etkili olmaya devam ediyor. Gümüşte 20.70 seviyesi güçlü destek olarak izlenmeye devam ediyor. Buna karşın buradan gelen tepkilerle Dolar endeksinin 107 seviyesinden gerilemesi örtüşüyor. Dolayısıyla şu an dolar endeksinin gerilediği 106 seviyesinden yukarı yönde tepkilerin gelmesi halinde gümüşteki yukarı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. Genel olarak 22.20 seviyesi üzerindeki yerleşik seyirlerin oluşmakta zorlanılması halinde uzun pozisyonlar için ısrarcı olmamakta fayda olabilir. Buna karşın 22.20 seviyesi üzerinde kalmakta ısrarcı olunması ve bu seviye üzerinde güçlenilmesi halinde ise kısa pozisyonları azalmak doğru bir yaklaşım olabilir. Gün içi işlemlerde 21.60 seviyesi destek olarak çalışmaya devam edebilir. Bu seviye kısa vadeli işlemler için güçlü destek konumunda. Kırılması halinde satışların 20 seviyesine doğru devam etmesi beklenebilir.
Haftasonu artan jeopolitik gelişmeler sonrası dolar endeksinin tekrardan 106,3 seviyesinin, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ise %4,8 seviyesinin üzerine çıkmasıyla birlikte en güvenli liman olarak görülen değerli metallere de talep arttı. Bu çerçevede gümüş gün içinde 22,0 seviyesine kadar yükselmesine karşın şuanda 21,8 seviyesinin hemen altında işlem görüyor. Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ise gümüşteki yükselişi sınırlayan gelişmeler olarak karşımıza çıkıyor. Fed Guvernörü Michelle Bowman, enflasyonu Fed’in yüzde 2'lik hedefine hızlı bir şekilde döndürmek için faiz oranlarının muhtemelen daha da artırılması gerekeceği belirtti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’dan ise daha ılımlı bir mesaj geldi. Mester, Eylül ayı istihdam artışı rakamlarının istihdam sektörünün durumuna ilişkin görüşünü değiştirmediğini, gelecek verilerin Fed'in faizleri yeniden artırması gerekip gerekmediğine ilişkin görüşlerini yönlendireceğini söyledi. Jeopolitik gelişmelerdeki tansiyonun yükselmesi gümüşteki risk iştahını artırabilir. Bugün jeopolitik gelişmelerle birlikte Fed ve yetkililerinden gelecek açıklamalar takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Gün içinde gelen alımlarla birlikte üçüncü direnç bölgesi olarak verdiğimiz 22,0 seviyesine kadar yükselen gümüş, artan kar satışlarıyla birlikte tekrardan 21,7 seviyesinin altına kadar geriledi. Gümüşte bugün 21,6 seviyesi takip ediliyor olacak. Momentumun kuvvetlendiği gümüşte 21,6 seviyesi üzerinde kalıcı olabilirse 22,0 seviyesi tekrardan test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 21,4 seviyesinden tepki alışları görülebilir.
Dirençler: 21,80 / 22,00 / 22,20
Destekler: 21,40 / 21,30 / 21,00
Dün açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisinin piyasa beklentisi olan 210 bin seviyesinin altında ama bir önceki veri olan 205 binin üzerinde 207 bin olarak açıklanması piyasalarda karışık sinyal verdi. Buna karşın San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin yüzde 2 enflasyona doğru çok fazla ilerleme kaydedilmesi halinde Fed'in faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini söylemesi, dolar endeksini 106,4 seviyesinin altına kadar çekerken gümüşü 21,0 seviyesinin üzerinde tuttu. Dolar endeksindeki ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki geri çekilmenin devam etmesi gümüşteki risk iştahını artırabilir. Bugün Fed tarafından takip edilen önemli veriler açıklanacak. Bu çerçevede ABD’de ortalama saatlik kazançlar verisi, tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri takip ediliyor olacak. ABD ekonomisinde soğumaya yönelik gelebilecek haber akışları gümüşteki risk iştahını artırabilir.
Teknik Analiz: Güçlü destek ve direnç bölgesi olarak çalışan 21,0 seviyesi bandında hareketine devam eden gümüşte bugünde 21,0 seviyesi takip ediliyor olacak. Gümüşte görülebilecek tepki alımlarında ilk direnç bölgesi olarak verdiğimiz 21,25 seviyesine doğru tepki alımları görülebilir. Gümüşteki yukarı yönlü bir hareketten bahsedebilmemiz için ise 21,25 seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacak. Buna karşın yukarı yönlü tepki alımlarının sınırlı kaldığı ve momentum kaybının derinleştiği gümüşte görülebilecek geri çekilmelerde ise 20,70 seviyesi ana destek bölgemiz olarak önemini koruyor.
Dirençler: 21,25 / 21,60 / 22,00
Destekler: 20,70 / 20,50 / 20,00
Dün ABD’den gelen ADP tarım dışı istihdam değişikliği verisinin 153 bin olan piyasa beklentisinin ve 180 bin olan bir önceki verinin oldukça altında 89 bin olarak açıklanması, doları endeksini 107,0 seviyesinin altına doğru geri çekerken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ise %4,7 seviyesi test edildi. Gümüşün sabit getirisi olmamasından kaynaklı ABD 10 yıllık tahvil faiz getirilerinin yükselmesi değerli metallerin fiyatlamaları açısından önemli. Dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde oluşabilecek geri çekilme gümüşü destekleyebilir. Piyasalar tarafında ise Fed’in 1 Kasım’da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %74,9 ihtimalle faizlerin sabit tutulmasını fiyatlarken %25,1 ihtimalle ise 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlıyor. Çin’in kapalı olması ile dün ABD’den gelen ABD fabrika siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve ABD PMI verilerinin karışık sinyal vermesi ise gümüşteki yükselişi sınırladı. Bugün ABD’de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi ile Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar takip ediliyor olacak. ADP tarım dışı istihdam değişikliği verisi sonrası Fed yetkililerinden gelebilecek güvercin tondaki açıklamalar gümüşte tepki alınları artırabilir.
Teknik Analiz: Gün içinde sert geri çekilmeler görsek de 21,0 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam eden gümüşte 21,0 seviyesi takip edilmeye devam ediyor olacak. Gümüş 21,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 21,3 seviyesi tekrardan test edilebilir. Olası geri çekilmelerle birlikte 21,0 seviyesi altında oluşabilecek fiyatlamalarda ise 20,7 seviyesi ilk destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 21,30 / 21,60 / 22,00
Destekler: 20,70 / 20,50 / 20,00
Açıklamalarda bulunan Fed yetkililerinden karışık mesajlar geldi. Bu sene oy hakkı bulunmayan Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ekonomi aynı performansını göstermeye devam eder ise gelecek toplantıda faiz artışını destekleyebileceğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise "Faiz artırımında da, indirimi konusunda da aceleci değilim. Uzun bir süre burada tutmaktan yanayım" ifadelerini kullandı. Fed yetkililerinin açıklamalarına ek olarak dün ABD’de iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) verisi açıklandı. Veri 8,800m olan piyasa beklentisinin üzerinde 9,610m olarak geldi. Verinin ardından 21,0 seviyesinin altını test eden gümüşte geri çekilmeler ise sınırlı kaldı. Dolar endeksi ise son gelişmelerin ardından 107,0 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. ABD tarafından faizlerin uzun süre yüksek kalabileceği beklentisi doları güçlü tutarken gümüşteki risk iştahını azaltıyor. Bugün merkez bankası yetkililerinden gelecek açıklamalara ek olarak Avrupa tarafında PMI verileri, ABD tarafında ise ADP tarım dışı istihdam değişikliği, PMI verileri, fabrika siparişleri ve OPEC toplantısı takip ediliyor olacak. ADP tarım dışı istihdam değişikliği verisi ile ECB ve Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar gümüşün yönü konusunda belirleyici olabilir.
Teknik Analiz: Güçlü destek seviyesi olarak gördüğümüz 21,0 seviyesinin altına doğru geri çekilmeler olsa da gümüşte 21,0 seviyesi üzerinde tutunma devam ediyor. Gümüş 21,0 seviyesinin üzerinde tutunabilirse tekrardan ilk direnç seviyesi olarak verdiğimiz 21,25 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın teknik göstergelerin karışık sinyal verdiği gümüşte oluşabilecek geri çekilmelerde ise 20,85 ve 20,50 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 21,25 / 21,60 / 22,00
Destekler: 20,85 / 20,50 / 20,00
ABD’de açıklanan üretim satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisinin 48,9 olan piyasa beklentisinin üzerinde 49,8, ISM imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisinin ise 47,7 olan piyasa beklentisinin üzerinde 49,0 olarak açıklandı. ABD’de beklentilerin üzerinde gelen PMI verilerinin arından Fed yetkililerinden şahin tonda diyebileceğimiz açıklamalar dolar endeksini 107,0 seviyesinin üzerine taşırken gümüşteki baskıyı artırdı. Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, verilerin enflasyonda gerilemeye işaret ettiklerini ancak yüzde 2 hedefine ulaşılması için birden fazla faiz artışının gerekli olabileceğini belirtirken Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaştırılması için bu yıl bir kez daha faiz artırmasının muhtemel olduğunu ve ardından faizin bir süre daha yüksek seviyelerde tutması gerekeceğini söyledi. Enerji fiyatlarının yüksek seyri Fed’in şahin tutumunda etkili olabileceğinden enerji fiyatlarındaki geri çekilme gümüşteki tepki alımları açısından etkili olacak Piyasalar ise Fed’in 1 Kasım’da gerçekleştireceği faiz kararına ilişkin %72,8 ihtimalle faizlerin sabit tutulmasını fiyatlarken %27,2 ihtimalle ise 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlıyor. Bugün ABD’de FOMC üyesi Bostic’in konuşması ile iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Dün gün içinde gelen satış baskısıyla birlikte güçlü destek bölgesi olarak gördüğümüz 22,0 seviyesini aşağı yönlü kırarak bugün 20,7 seviyesine kadar geri çekilen gümüşte baskı devam ediyor. Gümüşte baskının devam etmesiyle birlikte oluşabilecek geri çekilmelerde 20,5 ve 20,0 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkarken, bugünkü geri çekilmeye karşın momentumda sınırlı toparlanma işaretleri görülüyor. Gümüş, 21,0 seviyesinin üzerinde kalıcı olabilirse ilk aşamada 21,25 seviyelerine doğru yükseliş denemeleri görülebilir.
Dirençler: 21,25 / 21,60 / 22,00
Destekler: 20,85 / 20,50 / 20,00
Cuma günü ABD’de açıklanan Michigan tüketici hissiyatı verisinin 67,7 olan piyasa beklentisinin üzerinde 68,1 gelmesiyle birlikte Çin’den gelen Caixin imalat satın alma müdürleri endeksi verisinin piyasa beklentisi olan 51,2 ve bir önceki veri olan 51,0’in altında 50,6 olarak açıklanması gümüşteki risk iştahını düşürdü. Fed yetkililerinden de temkinli açıklamaların gelmesi, doları güçlü tutmaya devam ediyor. Açıklamada bulunan New York Fed Başkanı John Williams hazırladığı bir konuşmada, "Enflasyon geçen yıl ulaşılan zirve noktasından aşağı inmiş olsa da hala çok yüksek. Fiyat istikrarını tam olarak sağlamak için hala kat etmemiz gereken yol var" ifadelerini kullandı. Piyasalar 1 Kasım’da gerçekleşecek faiz kararına ilişkin halen ağırlıklı olarak faiz artışı beklemezken bugün Powell piyasaların seyri açısından takip ediliyor olacak. ECB’nin aksine Fed yetkililerinden temkinli veya şahin tondaki açıklamaların devam etmesi gümüşteki baskısı artırabilir. Bugün Fed yetkililerinden gelecek konuşmalarla birlikte ABD PMI verileri takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Artan satış baskısıyla birlikte güçlü destek bölgesi olarak gördüğümüz 22,50 seviyesini aşağı yönlü kırmasıyla birlikte 21,5 seviyesinin hemen üzerine kadar geri çekilen gümüşte bugün 21,50 seviyesi takip ediliyor olacak. Momentum kaybının oluştuğu gümüş, 21,50 seviyesinin üzerinde tutunabilirse 22,0 seviyesine doğru tepki alımları görülebilir. Olası geri çekilmelerde ise 21,40 seviyesi ara destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 22,50 / 23,00 / 23,20
Destekler: 22,50 / 22,40 / 22,00