arrow_back Makaleler

Model Portföy Nedir?

Model portföy, yatırım firmaları tarafından hazırlanan ve model alınabilecek şirketlerden oluşturulan bir sepeti temsil edilen bir şirketler listesidir. Model portföyde dikkate alınması gereken pek çok nokta vardır.

Model portföy oluştururken yatırım firmaları pek çok açıdan değerlendirir. Başarılı olacağını öngördükleri listeleri, ortalama bir risk beklentisi içinde sunarlar.

Bu yazıda, model portföy nedir, neden dikkate alınmalı gibi konuların yanında, nasıl oluşturulur ve model portföyde dikkate alınması gereken bazı konulara değineceğiz.

Model Portföyü Kimler Yayınlar?

Model portföyü aslında herkes yayınlayabilir. Daha doğrusu, herkesin kendi portföyü, bir model portföydür. Ancak portföyünüzde bulunan şirketlerin bazılarını çok üzerinde düşünmeden ve araştırmadan almış olabilirsiniz.

Bu sebeple model portföyü oluşturan ve yayınlayan kişilerin kim oldukları büyük önem taşımaktadır.

Yatırım uzmanlarının yayınladığı hisse sepetleri pek çok açıdan güven vereceği gibi, amacı piyasalarda manipülasyon veya spekülasyon yapmak olan ve SPK denetimine tabi olmayan kişilerin yayınlayacakları model portföylerin amacı yatırımcıya yol göstermekten farklı olabilir.

Yatırım Şirketlerinin Model Portföyleri Neden Dikkate Alınmalı?

Yatırım şirketlerinin analiz departmanının işi, bu araştırmayı yapmak ve daha net bir tablo sunarak yatırımcıların karar vermesini kolaylaştırmaktır. Herkesin kendine özel bir risk tercihi olduğu için Yatırım şirketleri model portföylerini oluştururken daha az risk barındıran ve manipülasyon ihtimalinden uzak, büyük şirketlerin yer aldığı hisseler üzerinde dururlar.

Hızlı yükselen değil, istikrarlı yükselen hisseler, daha az risk barındıracağı için model alınabilecek hisseler olarak değerlendirilir. Bu sebeple yatırım şirketlerinin model portföyleri takip edilebilir.

Bu sepetlerde genellikle bir ay içinde yüzde 200 prim yapıp, ardından gelen ayda yüzde 300 değer kaybeden şirketleri bulmak, bu risk ve getiri projeksiyonları sebebiyle neredeyse imkansızdır.

Yine de yatırım uzmanları kısa bir süre zarfında büyük atılımlar yapacak ve çok hızlı yükseleceğini değerlendirdikleri bir şirketi portföylerindeki risk faktörünü artırmak veya dengeleyici bir unsur olarak ekleyebilirler.

Model Portföy Nasıl Oluşturulur?

Model portföy oluşturulurken pek çok açıdan şirketler değerlendirilir. Bunları temel ve teknik analiz unsurları olarak ayırabiliriz. Temel analiz unsurları içinde, şirketlerin sektörleri ve o sektörlerin genel durumu, şirketlerin mali durumları, yapacakları yatırımların o dönem içinde karlılıklarını etkileyip etkilemeyecekleri, model portföy dönemi içinde dağıtacakları temettüler gibi farklı unsurlardan oluşabilir.

Teknik analiz unsurları içinde de o şirketlerin teknik analiz göstergelerinin olumlu olup olmamasına göre değerlendirilir. Örneğin, bir şirketin çok iyi mali tabloları olmuş ve her şey mükemmel görünüyor olabilir. Bu durumda o şirket alınmalı mı? İşte teknik analiz ile o şirketin çok iyi olan mali durumunun önceden fiyatlanıp fiyatlanmadığı önceden tespit edilebilir. Ve önceden fiyatlandığına kanaat getirilirse alınmayabilir.

Kendi portföyünüzü oluştururken bu unsurlara nasıl dikkat edeceğinizi öğrenmek için, aşağıdaki bağlantıları takip edebilirsiniz:

İlgili yazı: Temel Analiz Nedir?

Model Portföy Ne Kadarlık Bir Süre İçin Oluşturulur?

Model portföy oluşturulurken belli bir periyot değerlendirilebilir. Örneğin, yıllık bir model portföy, çeyreklik bir model portföy veya aylık bir model portföy yayınlanabilir. Ancak Borsa’nın uzun vadeli bir yatırım enstrümanı olduğunu düşündüğümüzde yıllık model portföylerin bile yerine göre kısa vadeli bir yatırım kararı olduğunu değerlendirebiliriz.

Bunun yanında model portföye eklenen şirketlerin, yükselmesi gerektiği kadar yükseldiği değerlendirilerek portföyden çıkarılması, yerine daha iyi olabileceğine kanaat getirlen bir hisse senedinin eklenmesi de yaşanabilir. Veya bir model portföy, dağıtacağı yüksek temettü oranı sebebiyle portföye eklenmiş ve temettüyü dağıttıktan sonra portföyden çıkarılmış olabilir.

Bunun için yatırım şirketlerinin analiz departmanları tarafından yazılmış model portföy izahnamesini okumakta yarar vardır. Bu şirketlerin model portföye neden eklendiği veya model portföyden çıkarılan bir şirketin neden çıkarıldığı bu açıklamalarda yazacaktır.

Model Portföy’deki Şirketlerin Hisse Senetlerini Almalı mıyım?

Model portföydeki hisse senetlerini almanız tavsiye edilmez. Model portföyler sadece belli sektörlerdeki şirketlerin gösterecekleri performansların daha az risk barındıracağı veya şirketin iyi yönetildiğini size aktarmak için yapılır. Dolayısıyla, yatırım stratejinizi, model portföydeki açıklama detaylarıyla aynı veya yakın olarak görüyorsanız bunu alıp almamaya karar verebilirsiniz.

Şirketleri değerlendirirken sadece model portföyleri bir başvuru kaynağı olarak değerlendirmeniz ve kararınızı kendiniz vermeniz gerekmektedir.

Bir model portföyü almayı değerlendirirken başka faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız. Mesela, yatırım şirketi bu model portföydeki şirketler için bir hedef fiyat belirlemiştir. “Ben bu şirketin fiyatının şuraya kadar gelmesini bekliyorum” anlamına gelen bu hedef fiyata ulaştığı zaman şirketin yeni yayınlayacağı raporda iki türlü senaryo görebilirsiniz. Bunlardan birincisi, “bu şirket benim verdiğim hedefe ulaştığı için artık daha fazla yükselmesini beklemiyorum. Satacağım” olabilir. İkincisi ise, “bu şirket benim verdiğim hedef fiyata ulaştı. Ancak bu arada bazı yatırımlar yaptı veya karlılığı yüksek geldi. Daha fazla yükseleceğini değerlendiriyorum. Hedef fiyatımı güncelledim” olabilir.

Bu sebeple model portföyün hedef aldığı süre kadar hedef aldığı fiyat seviyesi de çok önemlidir.

İntegral Yatırım Model Portföyleri

İntegral Yatırım, düzenli olarak her yıl model portföyünü yayınlıyor. 2020 yılında İntegral Yatırım model portföyü yüzde 67,4 getiri oranıyla aynı yıl yüzde 29,1 yükselen BIST100 endeksinden rölatif olarak yüzde 29,7 oranında daha fazla getiri sağlamıştı.

2021 yılında BIST100 endeksi yüzde 25,8 yükselirken İntegral Yatırım araştırma departmanının model portföyü yüzde 31,1 artış göstermişti. 2022 yılında ise BIST100 endeksi açısından çok verimli bir yıldı. O yıl BIST100 endeksi yüzde 196,7 oranında artarken İntegral Yatırım’ın model portföyü yüzde 236,7 yükselmişti. Bu da rölatif olarak yüzde 13,6 oranında daha fazla getiri sağladığı anlamına geliyor. İntegral Yatırım Analiz Departmanı’nın 2023 model portföyü son 4 yılın en yüksek rölatif getirisine ulaştı.

2023 yılında İntegral Yatırım model portföyü yüzde 103,8 getiri sağlarken BIST100 endeksi yüzde 36,9 artmıştı. İntegral Yatırım’ın model portföyünün getirisi rölatif olarak yüzde 48,9 oldu.

İntegral Yatırım 2023 Model Portföyü

İntegral Yatırım’ın 2023 model portföyü rölatif olarak BIST100 endeksinden yüzde 48,9 oranında daha fazla getiri sağladı. İntegral Yatırım’ın 2023 model portföyünde en yüksek getiriyi sağlayan hisse BIMAS oldu. BIMAS hisseleri yüzde 122,4 kazanç sağlayarak portföye eklendiği 2 Ocak 2023 ile bitiş tarihi olan 2 Ocak 2024 arasında 136,9 liradan 304,5 liraya yükseldi.

BIMAS’ı takip eden Türk Traktör oldu. TTRAK hisseleri aynı iki tarih arasında 326,9 liradan 712 liraya yükselerek yüzde 118 getiri sağlayarak model portföyde en çok kazadıran ikinci hisse senedi oldu.

Üçüncü sırada ise Tüpraş yer aldı. TUPRS hisseleri yine 2 Ocak 2023’te 77,34 lira seviyesinden model portföye eklendi ve 2 Ocak 2024’te 144 liraya yükseldi. Bu da yüzde 86,1 oranında bir getiri ile yine BIST100 endeksinin üzerinde bir performans sergiledi.

İntegral Yatırım’ın model portföyünde yer alan diğer hisse senetlerinin kazançları ise şöyle oldu; TAVHL 93,5 liradan 108 liraya yükselerek yüzde 16 getiri sağladı. ALARK ise 82 liradan 91,5 liraya yükselerek yüzde 12’lik getiri sağladı.

İntegral Yatırım 2023 model portföyüne 24 Ocak 2023 tarihinde eklenen Şişecam hisseleri 42,7 liradan 46,06 liraya yükselerek yüzde 8 getiri sağladı. Yine 24 Ocak’ta Model portföye eklenen FROTO, 164 gün model portföyde tutuldu ve yüzde 65 getiri sağlarken 7 Temmuz 2023’te portföyden çıkarıldı. Yerine model portföye alınan DOAS ise 48 günlük kısa bir süre zarfında yüzde 73 getiri sağladı. 24 Ağustos 2023’te DOAS’ın kar realizasyonuna ulaşmasından dolayı model portföyden çıkarılırken yerine portföye alınan CCOLA, 367 liradan 530 liraya yükselerek 131 günde yüzde 44,4 artış kaydetti.

İntegral Yatırım 2024 Model Portföyü

İntegral Yatırım 2024 Model Portföyünü 8 Ocak 2024’te ilan etti. İntegral Yatırım’ın 2024 model portföyünde THYAO, TCELL, ALARK, ASTOR, CCOLA, MGROS ve ASELS yer aldı.

Model portföy duyurusunda detaylarını okuyabileceğiniz hisse senetlerinin neden tercih edildiğine dair izahlar yer almaktadır. 2024 İntegral Yatırım Model Portföy Güncellemesi

Bu hisse senetlerinin model portföye eklendiği fiyatlar ve hedef fiyatlar şöyle oldu;

Hisse Kodu

Şirket

Eklenme Fiyatı (₺)

Hedef Fiyat (₺)

THYAO

Türk Hava Yolları

239,10

490

TCELL

Turkcell

61,80

98

ALARK

Alarko Holding

93,65

150

ASTOR

Astor Enerji

103,20

167

CCOLA

Coca Cola İçecek

519,5

778

MGROS

Migros Ticaret

348,25

521

ASELS

Aselsan

47,64

84


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Çekince: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Para piyasalarında işlem yapın ya da ücretsiz denemeye hemen başlayın!