Gümüşte değer kazancı artıyor. ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarının artarak devam etmesi ve bunun akabinde dolar endeksinde (DXY) yaşanan ciddi geri çekilmeyle gümüş ve diğer emtialarda yukarı yönlü hareketlilik güç kazandı. Fiyatlamaların bundan sonraki süreçte de tarife savaşlarına bağlı kalmaya ve bunun akabinde dolardaki seyre bağlı olarak şekillenmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Gümüşteki risk iştahı hem küresel gerginliğe hem de dolar görünümüne bağlı kalmayı sürdürecektir.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüşte yukarı yönlü hareketlilik güç kazanmaya devam ediyor. Son olarak 31.00 seviyesinin aşılması ve üzerinde günlük kapanışın gelmesiyle gelen alımların kalıcılık sağladığını izliyoruz. Alımların devam etmesi halinde yukarıda 50 günlük hareketli ortalamanın da bulunduğu 32.50 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Öte yandan olası kar realizasyonlarında 31.00 desteğinin kırılması durumunda aşağı yönlü hareketlilik 29.35 seviyesine doğru hız kazanabilir.
Gümüşte sert satış baskısı sonrası toparlanma eğilimi hız kazandı. Dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin hariç diğer ülkelere uyguladığı ek gümrük vergisi tarifelerini 90 gün erteleme kararıyla küresel piyasalarda risk iştahında artış görüldü. Gümüş ve diğer emtialara da bu haber akışının olumlu yaradığını gördük. Tarife gerginliğinin azalması küresel ekonomik büyüme için olumlu bir etken olacaktır. Gümüşteki fiyatlamalarda tarife haberlerinin etkisinin korunmasını bekliyoruz.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüş yaşanan yukarı yönlü hareketlilik sonrası 31.00 seviyesini aştı ancak bu seviye üzerinde kalıcılık sağlayamadı. Burada kalıcılık sağlanması halinde gelen alımlar tepki mahiyetinde kalmayabilir. Yukarı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 50 günlük hareketli ortalamanın da bulunduğu 32.50 seviyesi direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Öte yandan olası kar realizasyonlarında 30.50 seviyesi destek bölgesi olarak izlenebilir.
Gümüşte volatilite yüksek ancak yatay eğilim devam ediyor. Tarife gerginliğinin yarattığı satış dalgası hala etkisini koruyor. Son olarak Beyaz Saray, Çin'den yapılan ithalatlara uygulanacak gümrük tarifesinin, çarşamba gününden itibaren yüzde 104'e yükseltileceğini duyurdu. Gerginliğin devam etmesi ve müzakere beklentilerinin hala güçlenmemesi, küresel piyasalardaki dalgalanmanın ana etkenlerinden birisi. Tarife etkisinin azalması durumunda dolar endeksindeki geri çekilmeden kaynaklı gümüşte tekrar değer kazancı görmemiz mümkün olabilir.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüşte sert hareketlilikler yaşanmaya devam ediyor ancak eğilimin yatay olduğunu söylemek mümkün. Net bir trend oluşmadı. Alımların hız kazanması durumunda öncelikle 31.00 direncinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması gerekir. Bu kapanışların gelmesi durumunda yukarı yönlü hareketliliğin güç kazanmasını bekleriz. Öte yandan satışların tekrar hakim olması durumunda 29.60 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde 27.70 seviyesi alt tarafta ana destek noktası olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Gümüşte yatay eğilim hakim. Küresel piyasaları sarsan tarife gerginlikleri fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor. Son dönemde emtialar dahil değer kayıpları hız kazanmıştı. Bundan sonraki süreçte küreselde yaşanacak risk algısındaki değişiklikler, gümüş fiyatlarında öncü rol oynayacaktır. ABD'de faiz indirim beklentilerin güç kazanmasından dolayı uzun vadede dolar endeksindeki güç kaybının kalıcı olmasını ve emtia fiyatlarında tekrar bir değer kazanımı görebiliriz. Fed faiz patikası ve tarife savaşları yakından takip edilmeye devam edilecek.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüşte yatay eğilim ile fiyatlama sürüyor. Son oynaklık sonrası dinlenmeye geçtiğini söylemek mümkün. Yukarı yönlü hareketlilik görülebilmesi için öncelikle saatlik ortalamaların bulunduğu 30.10 seviyesi üzerinde saatlik kapanışlar gerçekleştirmesi gerekebilir. Bu kapanışları almamız durumunda yukarıda 31.00 seviyesi ilk güçlü direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan satış baskısının devam etmesi halinde ise 29.15 seviyesi ilk destek bölgesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda alt tarafta 27.70 seviyesi güçlü ana destek bölgesi olarak takip edilecek.
Gümüşte değer kaybı devam ediyor. Küresel piyasalarda cuma günü Çin'in misilleme tarifeleri ile başlayan satış dalgası, emtia fiyatlarını da vurdu. Dolar endeksinde ciddi değer kaybı yaşanırken, gümüş ve diğer emtialarında negatif fiyatlandığını izledik. ABD tarafında yaşanan resesyon beklentileri etkili oluyor diyebiliriz. Önümüzdeki dönemde de tarife savaşlarının etkisi ve resesyon beklentileri gümüş fiyatları üzerinde etkisini sürdürebilir.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüşte güçlü destek seviyeleri kırılmaya devam ediyor. Son olarak 31.00 desteğinin de kırılması satış baskının hız kazanmasına neden oldu. Bu hareketliliğin devam etmesi halinde 27.70 seviyesi ana destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye üzerinde 28.75 ve 29.55 seviyeleri ara destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Öte yandan tepki alımların güç kazanması durumunda 31.00 seviyesi kritik direnç bölgesi olarak izlenmeye devam edilebilir.
Gümüşte düşüş hız kazandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamış olduğu vergi tarifeleri sonrası dolar endeksinde ciddi değer kaybına karşın bu hareketin gümüş ve diğer emtialara olumlu yansımadığını gördük. Trump etkisinden dolayı son dönemde enstürmanlar arasında korelasyonun bozulduğunu söylemek mümkün. Trump ise tarifeler sonrası muhatap ülkelerin müzakerelerine açık olduğunu belirtti. Bu noktada yaşanacak gelişmeler ve misillemeler piyasalardaki fiyatlamaların öncüsü olacak gibi duruyor.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüşte geri çekilme devam ediyor. Son olarak 32.50 seviyesinde kırılmasıyla satış baskısının arttığını söylemek mümkün. Bu hareketliliğin devam etmesi halinde 31.05 seviyesi destek konumunda takip edilebilir. Öte yandan tepki alımlarının güç kazanması halinde yukarı yönlü eğilimin hız kazanması için 32.50 seviyesinin aşılması önemli. Bu seviyenin tekrar aşılması halinde 22 günlük hareketli ortalamanın da bulunduğu 33.40 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Gümüş fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamış olduğu ek gümrük vergisi tarifeleriyle değer kaybetti. Trump, bugünden itibaren ABD'nin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, temel tarife oranının yüzde 10 olacağını açıkladı. Çin ve Vietnam en yüksek gümrük vergisi oranına maruz kalan ülkeler oldu. Trump "Çin, ABD'ye yüzde 67 vergi uyguluyor. Biz yüzde 34 vergi uygulayacağız. Avrupa Birliği zor bir rakip. Bizi soydular. Biz de yüzde 20 vergi getiriyoruz." açıklamasını yaptı. Açıklamalar sonrası dolar endeksinde güç kaybı yaşansa da gümüşte bunun pozitif bir etkisini göremedik. Diğer emtialara göre negatif ayrıştı diyebiliriz.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüşte sert geri çekilme sonrası kritik destek bölgesi olan 33.40 seviyesi kırıldı. Bu seviye altında günlük kapanış gelmesi durumunda zayıf seyrin sürmesini bekleriz. Alt tarafta 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 32.65 seviyesi destek bölgesi olarak takip edilebilir.
Gümüşte ABD tarifelerinin etkisi sürüyor. 2 nisan itibarıyla tarifeler yürürlüğe girdi. ABD ekonomisi üzerindeki baskı ve bunun akabinde Fed'in faiz patikası, gümüş fiyatları üzerinde belirleyici etken olacak gibi duruyor. Dolar endeksinde yatay eğilim ile 104 seviyelerinde fiyatlama sürüyor. Dolar görünümdeki değişimde gümüş fiyatları üzerinde etkisini sürdürebilir. Ancak son dönemde tarifelerin getirmiş olduğu endişeler gümüş ve diğer emtialarda risk iştahını artırdı diyebiliriz.
Gümüş Teknik Analiz: Gümüş 34.50 direncini test ediyor ancak bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanmasında başarılı olamadı. Buradan gelen tepki satışlarının hız kazandığını izliyoruz. Bu hareketliliğin devam etmesi halinde 22 günlük hareketli ortalamanın da bulunduğu 33.40 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Öte yandan yukarı yönlü eğilimin tekrar hız kazanması için 34.50 direnci üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç var.