Halka Arz Nedir?
Yatırım için tercih edilen yöntemlerden biri olarak öne çıkan halka arz, şirketlerin hisse senetlerini satışa çıkarmasıdır. Bu arz ile tüm yatırımcılar hissedar olabilir. Şirketler, sahip oldukları varlıkları halka arz yoluyla küçük paylara bölüp satışa çıkarır. Halka arza başvuran şirketler, bunu çeşitli nedenlerle yapabilir. Bazı şirketler bu yolla yatırımlarına fon sağlayabilir ve faaliyetlerini genişletebilir. Bazıları ise kredi çekmeden ya da borçlanmadan yatırım yapmak ya da borçlarını ödemek için halka arza başvurur. Yatırımcıların halka arzı tercih etmesinin bir nedeni ise birikimlerini değerlendirmek istemeleridir. Son dönemlerde popüler hale gelen bu yöntem, bazı avantaj ve riskleri de beraberinde getirir.
Halka Arz Nereden Alınır?
Hisse senedi alarak yatırımlarını değerlendirmek isteyen kişiler halka arz nasıl alınır sorusunun yanıtını merak eder. Bir hisse senedinin halka arz işlemleri çeşitli platformlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Eğer hisse senedi, BIST üzerinden talep toplama ile satılıyorsa, ilgili hisse senedinin kodunu veya adını arama ekranına yazıp bulabilirsiniz. Ardından alım satım ekranı açılır ve istediğiniz miktarı girerek hisse satın alabilirsiniz.
Halka arz işlemleri, bankalar ve çeşitli aracı kurumlar tarafından da gerçekleştirilebilir. Pek çok kişi, halihazırda çalıştığı bankadan halka arz ile hisse senedi almayı tercih eder. Halka arz ile hisse senedi almak için öncelikle şirketleri araştırarak bir aracı kurum bulmalısınız.
Halka Arza Katılmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Halka arza katılmak için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu şartlar:
Halka arza katılmak için öncelikle aracı kurumla iletişime geçerek aracılık sözleşmesi imzalamalısınız. Sözleşme imzalanınca halka arz işlemi gerçekleştirilir.
Yatırımcı olarak halka arza katılmak istiyorsanız, bankalar ya da aracı kurumlar ile iletişime geçmelisiniz.
Buralarda bulunan BIST ekranına ulaşarak halka arz olan şirketleri görebilirsiniz.
Bankada ya da aracı kurumda bir hesap oluşturarak dilediğiniz şirketin halka arzından istediğiniz miktarda hisse senedi satın alma talebinde bulunabilirsiniz.
Halka Arza Katılınca Şirkete Ortak mı Oluyorum?
Halka arza katıldıktan sonra yatırımcılar, hisse senedi aldıkları şirkete ortak olurlar. Bu ortaklık payı ise satın aldıkları hisse senedi miktarı kadardır. Yani halka arza açık olan şirketlerden hisse senedi alarak katıldığınız oranda onların kazançlarından pay elde edebilirsiniz. Aynı zamanda şirketlerin zararına da ortak olursunuz. Bu sebeple ortak olacağınız şirketin mali yapısını incelemenizde fayda vardır.
Halka Arz Süreci Nasıl İşler?
Halka arza katılmaya karar veren şirketler, bunu mevcut payların halka arzı veya yeni pay ihracı yöntemiyle gerçekleştirir. Ayrıca her iki yöntemi bir arada kullanarak halka arza katılmak da mümkündür. Mevcut payların halka arzı yöntemi, daha önceden ihraç edilen payların gerçek ve tüzel kişiler tarafından halka arz edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Yani şirket yeni pay ihraç edemez. Şirketin ortak sayısı arttığı için halka kapalı statüsünde olan şirket halka açık statüye geçer. Payların nominal değerinden yüksek olan satışlardan elde edilen prim, payları halka arz eden ortağa aittir.
Yeni pay ihracı yönteminde ise halka açık olmayan ortaklıklar, sermaye artırarak var olan ortakların pay alma hakkını tamamen ya da kısmen kısıtlar. Bunun sonucu paylarını halka satabilirler. Bu ortaklıklarda sermayenin tamamı ödenmiş olmak zorundadır.
Öncelikle şirketin halka arza başvurmasıyla başlayan süreç, en sonunda yatırımcının hisse senedi almasıyla sonlanır. Adım adım halka arz süreci şu şekilde işler:
Halka arza katılmak isteyen şirketler, aracı kurum aracılığıyla SPK’ya ve Borsa İstanbul’a başvurur. 5 iş günü içinde web sitesinde Taslak İzahname yüklenir ve yatırımcılar bu şirketle ilgili bilgilere erişir.
Borsa İstanbul ve SPK uzmanları şirketin faaliyetlerini ve hukuki durumunu inceleyerek finansal tablolarını analiz eder.
Başvurunun ve izahnamenin uygunluğu SPK tarafından incelenir. Uygun görülürse SPK izahnameyi onaylar. Ardından şirketin ve aracı kurumun web sitesinde şirketin halka arz olacağı bilgisi yayınlanır.
İzahnamede belirtilen esaslara göre belli fiyat ve tarihlerde halka arz süreci başlar. Yatırımcılar, bankalara ve aracı kurumlara talep iletir.
Talepler genellikle birkaç günde toplanır. Belirlenen tarihlerde yatırımcılar, halka arz ile hisse senedi satın alabilir.
Halka arz tamamlanınca, hisse senetleri yatırımcılara dağıtılır. Yatırımcılar satın aldıkları hisse senetlerini satın aldıkları fiyattan satabilir ya da ellerinde tutabilir. Günler içinde arz olan firmada fiyat hareketleri gerçekleşir. Bu fiyat hareketleri sonucunda yatırımcılar ortağı olduğu şirketle devam etme veya ortaklıktan ayrılma kararı alabilir.
Halka Arz Listesi
Halka arz listesi, hangi şirketlerin halka arza katıldığını gösteren listedir. Bu liste sayesinde yatırımcılar, hangi şirketten hisse senedi alacağına karar verebilir. Eğer halka arz olan ya da olacak şirketleri takip etmek istiyorsanız, İntegral Yatırım’ın Halka Arz sayfasını inceleyebilirsiniz.
Borsa İstanbul da dönem dönem halka arz için başvuran şirketlerin bir listesini yayınlar ve talep toplama tarihi belirlenenlerin tarihlerini ilan eder. Borsa’da işlem görecek şirketin işlem göreceği ilk gün bir gong töreni yapılarak şirketin borsada değerleme süreci başlamış olur.
Halka Arza Katılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yatırımcı olarak halka arza katılmak istiyorsanız aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz:
Arzına katılacağını şirketin finansal durumunu kontrol etmelisiniz. Gelir, borç, nakit akışı, kâr gibi göstergeleri inceleyebilirsiniz.
Hisse senedinin fiyatına dikkat etmelisiniz. Bu fiyat, şirketin piyasa değerini ifade eder, kişisel yatırım risk ve iştahınıza uygun olan fiyattan arz fiyatını değerlendirmelisiniz.
Şirketin sektörü, rekabet yoğunluğu hakkında fikir edinmenizi sağlar. Böylece şirketin performansı ve büyüme potansiyelini öngörebilirsiniz. Sektörlerin içinde bulunduğu avantaj ve dezavantajları iyi değerlendirmelisiniz.
Şirketin yönetim kadrosuna bakarak hisse senedi almaya karar verebilirsiniz. Çünkü bu kadro, şirketin uzun vadeli performansı üzerinde etkilidir.
Halka arz edilen fonların kullanım amacı, şirketin büyüme stratejileri gibi faktörler halka arzın amacını belirler. Buna göre hangi şirketten hisse senedi alacağınıza karar verebilirsiniz. Kullanım amacı aynı zamanda, sizin ortak olmak için şirkete verdiğiniz paranın hangi amaçlar uğruna kullanılacağını ifade eder.
Şirketin sektörünün risklerini, finansal riskleri, hisse senetlerinin fiyatlarının düşmesine neden olabilecek riskleri doğru bir şekilde değerlendirmeniz gerekir.
Halka arza girerken dikkat etmeniz gerekenler sayesinde yatırımınızı daha bilinçli olarak gerçekleştirebilirsiniz.
İntegral Yatırım’da Halka Arza Katılabilir miyim?
İntegral Yatırım aracılığıyla halka arza katılmanız mümkündür. Bunun için web sitesine girip BIST hesap açılış menüsünü kullanabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz sizi arayarak hesap açılışı için yardımcı olacaklar. Ayrıca hızlı emir iletim altyapısına sahip İntegral Yatırım sayesinde kolay ve hızlı bir şekilde halka arzdan hisse senedi satın alabilirsiniz.
Halka Arz Olacak Şirketler
Halka arzın giderek yaygınlaşmasıyla birlikte pek çok yeni şirket bu sisteme katılır. Dolayısıyla yatırımcılar bu hafta halka arz olacak şirketler hangileri diye merak eder. Yakın tarihlerde halka arza katılacak şirketleri sayfamızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca araştırma raporlarımızı okuyarak halka arza dair detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Halka Arz Takvimi 2024
Halka arz takvimi, hangi şirketlerin hangi tarih aralıklarında hisse senetlerini satışa sunduğunu gösteren takvimdir. Bu takvim sayesinde yatırımcılar, halka arza katılıp hisse senedi almak için emir verebilir. Halka arz takvimi (2023-2024) yakın dönemde halka arza katılması tahmin edilen şirketlerden oluşan bir listedir. 2024 yılında halka arza katılacak şirketleri takip etmek için İntegral Yatırım’da BIST hesabı açabilirsiniz. Ayrıca halka arz sayfamıza girebilir veya müşteri temsilcilerimizle iletişime geçerek sorularınızı sorabilirsiniz.
Siz de halka arza girerek yatırım yapmak istiyorsanız, halka arz takvimini takip etmelisiniz. Bu sayede halka arz olan şirketlerden hisse senedi alabilir ve şirketlerin ortağı olabilirsiniz. İntegral Yatırım’da hesap açabilir ve aklınızdaki soruları yatırım danışmanlarımıza sorabilirsiniz.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Kaynak : https://spk.gov.tr/data/61e34f9a1b41c61270320792/10-Halka%20Arz.pdf