Elmas Formasyonu Nedir?
Bir trend dönüş formasyonu olarak kabul edilen Elmas Formasyonu, yükselen bir trendin sonunda veya düşen bir trendin sonunda gerçekleşir. Elmas formasyonu, önce inişli çıkışlı ve yüksek hacim bulunan bir dönemin ardından giderek küçülen ve sıkışan bir grafik çizilmesi sonucu oluşur.
Bir elması elinizde tutarak baktığınızda, önce sivri, sonra genişleyen (tombul) kısmını görürüz. Ardından ise yavaş yavaş daralır veya tam tersi, önce ince sonra tombul kısmını görürüz. Elmas formasyonu da bunun gibidir. Bir diğer benzetme şekli, baklava dilimidir.
Bu yazının yazıldığı günlerde (Aralık 2023 başı) 4 saatlik ve haftalık grafiklere bakıldığı zaman bir elmas formasyonun gerçekleştiği görülebiliyor. Murat Raşit Arslanoğlu, FX TV’de yaptığı değerlendirmelerde, elmas formasyonunun oluşmak üzere olduğunu ve bunu nasıl okumak gerektiğini değerlendirdi.
Elmas Formasyonu Nasıl Anlaşılır?
Murat Raşit Arslanoğlu, “son 1 haftadır elmas formasyonu çok dikkatimi çekiyor” diyerek, elmas formasyonunun nasıl anlaşıldığı hakkında bilgi verdi.
Genellikle yükseliş trendinin sonunda oluştuğunu belirten Arslanoğlu, bu formasyonların oluşmasının, alıcılarla satıcıların, güç savaşları içinde oluştuğunu ve geleceğe dair önemli ip uçları verdiğini söyledi. Elbette hiçbir formasyonun doğru çalışacağının garantisi olmadığını vurgulayan Murat Arslanoğlu, elmas formasyonunun çok büyük oranda dönüşü işaret ettiğini söyledi ve destek çizgisinin kırılmasının ardından BIST100 endeksinin 6000’li seviyelere kadar gerileyebileceğini işaret etti.
Yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Murat Arslanoğlu her ay İntegral Yatırım’da ücretsiz Teknik Analiz eğitimleri vermektedir. Eğitimlere bakarak katılmak isterseniz, Ücretsiz Eğitimler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Elmas Formasyonu’na Ne Zaman Dikkat Etmek Gerekir?
Elmas formasyonu, genel itibariyle yükselen trend sonunda olan ve çok sık görülmeyen bir formasyondur. Yükseliş trendi devam ederken, hacmin daralması ile beraber ortaya çıkar. Alıcıların ve satıcıların belli periyotlarla yer değiştirmesi sonucu yükselen ve alçalan dönemler görülür. Bu dönemlerin sonunda ise doji yıldızı ve dojiye yakın bazı mum çubukları ile daralmalar meydana gelir. Ardından ise aşağı yönlü bir kırılma gerçekleşerek ayı piyasası meydana gelir.
Elmas Formasyonunda genişleme esnasındaki dip ve tepeler önceki dip ve tepelerin üzerinde, daralma döneminde ise önceki dip ve tepelerin aşağısında bazı zirveler ve dipler görülür.
Bu formasyonun çalışmadığı dönemlerde piyasa yukarı gidebilir. Bu durumda alıcıların satıcılara baskın geldiği yorumları yapılır.
Elmas Formasyonu’nda alış veya satış yapmak için bazı işaretler görebiliriz.
Destek ve Direnç Seviyeleri
Elmas formasyonu teyit alıp, düşüş trendine girdiği zaman, elması meydana getiren sağ üst düşen çizgi ve sol alt düşen çizgi arasında bir kanal meydana gelir. Düşüş eğiliminin bu iki kanal arasında kalması tahmin edilir.
Bu durumda elmas formasyonunun devam formasyonunu bir düşen kanal formasyonu olarak yorumlamamız mümkündür. Düşen kanal formasyonlarındaki dönüş ise, düşen kanalın yukarı kırılması ile gerçekleşir. Bu sebeple elmas formasyonunun çalışması halinde düşen kanalın yukarı kırılması alış sinyali olarak değerlendirilir.
Teknik analizlerin her zaman temel analiz ile de değerlendirilmesi gerekir. Piyasalarda veya gündemde yaşanabilecek olumlu gelişmeler ile formasyonun bozulması veya hedefinden önce yükselişe geçmesi oldukça olası bir durumdur. Aynı zamanda teknik analiz sadece tüm şartların aynı kalacağı varsayımı üzerine bir gelecek tahminini yansıtır. Dolayısıyla daima hata payının olduğu da hesaba katılmalıdır.
Ayrıca diğer teknik analiz yazılarımızı okumak isterseniz, Trend Dönüş Formasyonları içinden Omuz Baş Omuz formasyonunu okuyabilirsiniz. Elmas formasyonu genellikle omuz baş omuz formasyonuna benzer bir oluşum gösterir. Ancak omuz baş omuz formasyonunda omuzlardan biri baştan yukarıda olabilir veya omuz çukurlarının olduğu bölgelerin nispeten daha düz bir çizgide gerçekleşmesi beklenir. Ters Omuz Baş Omuz formasyonunu ise, dipte gerçekleşen bir elmas formasyonu ile karıştırmak olasıdır.
Ayrıca diğer bir trend dönüş formasyonu yazımız olan çanak ve ters çanak formasyonlarını da okuyabilirsiniz. Çanak ve ters çanak formasyonlarının da elmas formasyonundan en bariz farkı, başlangıç ve bitiş noktalarında meydana gelen hacimlerin ortada meydana gelen hacimden çok daha yüksek olmasıdır. Yani bir başka deyişle elmas formasyonunun tam tersi durumda olmakla beraber, çanak formasyonunda dipten, ters çanak formasyonunda ise tepeden bir dönüş gerçekleşir.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.