Image
arrow_back Makaleler

Hisse Önerileri

Hisse önerileri borsada yatırım yapmak isteyen kişilere yol gösterici olabilir. Bununla beraber hisse senedi piyasalarında riskin yüksek olduğunu ve verilen önerilerin her zaman istenilen sonuçları vermeyeceğini bilmeniz gerekir. Ayrıca hisse önerileri alırken güvenilir kurumlara başvurmanız önerilir.

Hisse Önerileri Nasıl Verilir?

Yatırım danışmanlığı yetkisine sahip olan kurumlar, hisse önerileri verirken alanında uzman danışmanlardan yardım alır. Bununla beraber hisse senetleri riskin yüksek olduğu bir piyasa olduğu için yatırım danışmanları sizden de bazı bilgiler almak isteyebilir. Genel olarak hisse senedi önerileri verirken danışmanlar ilk önce yatırımcının risk algısını değerlendirmek için ona bazı sorular sorar. Sorular doğrultusunda ilk olarak yatırımcının risk alma isteği analiz edilir.

En az risk almaya eğilimli) olarak nitelendirilen yatırımcılar, temel unsur olarak güvenliğe öncelik verir. Genellikle bu grupta olan yatırımcılar için daha az riskli hisse senetleri önerilir. Orta düzeyde risk almaya razı olan yatırımcılar, güvenliğin önemini farkında olmasına rağmen uzun vadede daha fazla kazanç sağlayabilecek ürünleri tercih eder. Cesur olanlar ise daha büyük kazanç olasılıkları arar ve sonucunda daha yüksek risk almaya razı gelirler. Agresif olarak nitelendirilen yatırımcılar, risklere karşı güçlü bir toleransa sahiptir. Riski büyük kazançlar için bir fırsat olarak görür ve yatırımlarının karşılığını uzun vadede almak ister.

Yatırımcıların risk profilleri belirlendikten sonra özel incelemeler sonucunda ortaya çıkan fonlar arasından yatırımcıya uygun olanlar tercih edilir. Fonlar da benzer şekilde çeşitli gruplara ayrılır. Çok düşük riskli fonlar, düşük piyasa riskine sahiptir. Bu fonların riski düşük olduğu için genellikle daha az kazanç elde edilir. Düşük riskli fonlar da benzer bir duruma sahiptir. Orta riskli fonlar, enflasyon endeksleriyle ilişkilendirilen ve orta düzeyde piyasa riski taşıyan fonlardan oluşur. Yüksek riskli fonlar, türev piyasalara bağlı fiyat değişimleriyle ölçülen ve yüksek piyasa riski taşıyabilen hisse senetleri içerir. Çok yüksek riskli fonlar ise dalgalı bir grafiğe sahip olmasına rağmen uzun vadede yükselme potansiyeli olan hisselerden oluşur.

Yatırım danışmanları, yatırımcının risk profilini belirledikten sonra hisse senetlerinin bir havuz olarak bir araya getirildiği fonlar arasından tercih yapar. Örneğin, agresif grubunda çıkan yatırımcılar için çok yüksek riskli fonların içinde yer alan hisse senetleri önerilebilir. Benzer şekilde muhafazakar; yani çok fazla risk almak istemeyen yatırımcılar için çok düşük ya da düşük riskli fonlar arasından seçim yapılabilir. Yatırım danışmanları, yatırımcının katlanmak istediği riski dikkate alarak önerilerde bulunur ve yatırımcıya bütün ayrıntıları detaylı bir şekilde anlatır.

Yatırım danışmanları, yatırımcının profiline ve hedeflerine uygun hisse senetleri önerir. Yatırımcının ürün ve hizmetle ilgili riskleri anlamasını sağlar. Ayrıca yatırımcının mali durumunu tercih edilen hisse senetleriyle uyumlu olmasına dikkat eder.

Yatırım danışmanları borsa hisse önerileri verirken yatırımcının risk seviyesine, geri dönüş istenilen gün sayısına (vadeye), beklenen net getiriye, yatırımcının finansal piyasalar hakkındaki bilgi seviyesine, yatırım hedeflerine, sermayenin korunmasına, kısa vadede kâr elde etme potansiyeline ve uzun vadede servet birikimine dikkat eder. Bütün kriterleri birlikte değerlendirerek yatırımcılar için uygun hisse senedi önerilerinde bulunur.

Hisse senetlerinin yer aldığı borsa söz konusu olduğunda tek bir kriter üzerinden önerilerde bulunmak mümkün değildir. Yatırımcının mali durumu ya da beklentileri de dikkate alınmalıdır. Her yatırımcının beklentileri ve risk algısı farklı olduğu için herkes için özel olarak incelemeler yapılır. Bu incelemeler sonucunda da uygun olabilecek havuzlar içinden hisse senedi önerileri sunulur.

Kimler Hisse Önerisi Verebilir?

Hisse önerisini kim verir sorusu genel olarak yetkilendirilmiş kuruluşlar şeklinde yanıtlanabilir. Bununla beraber yatırım danışmanlığı lisansına sahip olmayan banka ya da portföy yönetim şirketleri de hisse senedi önerileri sunabilir. Fakat yetkilendirilmemiş kuruluşların sunduğu öneriler daha genel kapsamlı hisse senetlerinden oluşur. Yetkilendirilmiş kuruluşlar yatırımcının risk profili ve geliri gibi kriterleri dikkate alırken diğer kuruluşlar genel olarak yönlendirici olmayacak biçimde önerilerde bulunur.

Hisse senetleri şirketleri temsil eder ve işletmelerin durumu hisse fiyatlarını doğrudan etkileyebilir. Bundan dolayı hisse senedi yatırımlarında kapsamlı araştırmalar yapılması oldukça önemlidir. Aracı kurumlar, araştırma departmanlarında hem teknik hem de temel analiz yöntemlerinden yararlanarak bültenler hazırlar. Araştırma departmanları, analizleri genellikle hisse senetlerinin günlük açılış, kapanış, günlük en yüksek ve en düşük fiyatları üzerinden gerçekleştirir. Geçmiş fiyat hareketleri üzerinden yapılan incelemelere teknik analiz ismi verilir. Şirketlerin bilançoları, piyasadaki konumları, büyüme potansiyelleri ve yeni yatırım planları göz önünde bulundurularak yapılan incelemeler ise temel analiz olarak nitelendirilebilir.

Her iki analiz türünde göz önünde bulundurulan farklı kriterler vardır. Her teknik analiz hisse senedi fiyatlarının farklı bir bölümüne odaklanır. Hareketli Ortalamanın Yakınsaması/Iraksaması (MACD) yönteminde son fiyat hareketleri göz önünde bulundurularak hisse senedinin hangi yönde hareket ettiği belirlenir. Bununla beraber tek başına bir teknik analiz aracıyla hisse senedinin gelecekteki durumunu analiz etmek mümkün değildir. Onunla beraber volatilite, trendin gücü ya da momentum gibi farklı faktörlerin de dikkate alınması gerekir. Benzer şekilde temel analiz yapmak için şirketlerin bilançosu ya da finansal oranları incelenirken de farklı parametreler göz önünde bulundurulur. Hisse başına fiyat kazanç oranı (HBK), net kâr marjı ya da farklı kriterlerin bir arada değerlendirilmesi gerekir.

Bütün bu kriterleri doğru bir şekilde analiz edebilen ve yetkilendirilmiş kuruluşlar hisse senedi önerileri verebilir. Yatırım danışmanlarının sunduğu hisse senedi önerileri, yatırımcıların daha bilinçli bir şekilde veriler doğrultusunda yatırımlar yapmasını mümkün hale getirir. Bununla beraber yatırım danışmanlığı hizmeti alsanız bile kendi analizlerinizi yapmalı, piyasayı araştırmalı ve önerilen hisse senetlerinin sağlamlığını kontrol etmelisiniz. Hisse senedi analizleri geçmiş fiyat hareketleri doğrultusunda verildiği için her zaman doğru tahminlerde bulunmak zor olabilir.

Yatırım Danışmanları Kime Hisse Önerisi Verir?

Yatırım danışmanları birçok farklı kişi ve kuruluşa tavsiyelerde bulunur. İlk olarak yatırım yapmak isteyen bireysel yatırımcılara risk profillerini dikkate alarak özel analizler sonucu önerilerde bulunur. Siz de bireysel bir yatırımcı olarak hisse önerisi nasıl alınır diye merak ediyorsanız uzmanların yaptığı analizleri değerlendirebilirsiniz. Bununla beraber işletmeler de finansman ihtiyacını karşılamak ve gelecekteki büyüme planlarını hayata geçirmek için yatırımlar yapar. Bu yatırımları yapmak için de danışmanlık şirketlerinden yatırım tavsiyeleri alabilir. Bireysel yatırımcılardan küçük, orta ya da büyük ölçekli işletmelere kadar herkese hisse senedi önerisi verilebilir.

Yatırım Tavsiyesi Değildir Ne Demek?

Hisse önerisi nedir sorusunun yanıtını araraken aynı zamanda yatırım tavsiyesi kavramıyla da karşılaşabilirsiniz. Yatırım tavsiyesi değildir ne demek? diye merak ediyorsanız genel olarak hisse senedi önerileri verildikten sonra YTD ifadesi kullanılıyorsa bu tavsiyelerde bulunan kişinin sadece bilgi amaçlı hisse isimleri verdiğini gösterir. Yani, yatırım tavsiyesi değildir diyerek verilen hisse senetleri, sadece genel bir görüşü bildirir. Eğer bu önerileri değerlendirerek bir yatırım yaparsanız ve sonucunda para kaybederseniz öneride bulunan kişi kendini koruma altına almak için bu ifadeyi kullanılır. YTD ifadesi, analiz ya da önerilerin yatırım tavsiyesi olmadığını sadece bir görüş olduğunu ifade eder. Örneğin, BİST ya da NASDAQ gibi borsalarda hisse senedi önerileri veren bir kişi sonunda YTD yazarak yatırımcının kişisel kararlarından sorumlu olmadığını belirtir. Siz de hisse senedi önerilerinin garanti bir sonuç belirtemeyeceğini unutmamalı, yatırım kararlarınız noktasında tam olarak herhangi bir öneriyi referans alarak hareket etmemelisiniz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Çekince: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Para piyasalarında işlem yapın ya da ücretsiz denemeye hemen başlayın!