arrow_back Makaleler

Birikimle Yatırımın Farkı Nedir?

Birikim ve yatırım, birbirine benzeyen ama aralarında belirgin farklar olan iki kavramdır. Birikim ve yatırım arasındaki nüansları anlamak ve her birinin faydalarını öğrenmek, finansal hedeflerinize nasıl ulaşacağınız konusunda size yardımcı olabilir. Geleceği için çalışan ve kazançlarını üst seviyeye çıkarmayı düşünen kişiler, iki önemli finansal bileşenden birini tercih edebilir. Her iki kavram da kişilerin mali güvenliğe ulaşmasında rol oynar. Birbirini tamamlayan söz konusu unsurlar, finansal planların birer parçası dahilinde değerlendirilebilir. Hangi finansal yöntemin sizin hedeflerinize uygun olduğu ise mali durumunuza ve amaçlarınıza bağlı olarak değişebilir. Peki, yatırım ve birikim nedir, aralarında hangi farklar vardır? Bu iki finansal bileşene dair öne çıkan başlıkları içerikte bulabilirsiniz.

Birikim Nedir?

Birikim diğer adıyla tasarruf olarak bilinir. Tasarruf, ev veya araba satın almak gibi çeşitli hedefler için bir miktar para ayırmak anlamına gelir. Tasarruf kavramı içerisine gelecekteki ihtiyaçlar ve harcamalar da dahil olabilir. Bunun yanı sıra acil durumlar için tasarruf yapmak, beklenmeyen durumlarla daha iyi başa çıkmaya yardımcı olabilir. Tasarruf, her yaştan kişinin gerçekleştirebileceği finansal davranışlardan biridir. Düzenli olarak birikim yapma alışkanlığı elde etmek isteyen kişiler, harcamalarına dikkat ederek bunu gerçekleştirebilir.

Bir tasarruf hesabı açmak ve gelecek için para biriktirmek, gelecekte rahat bir yaşama sahip olmanın anahtarlarından biri olarak kabul edilir. Birikim elde etmenin en önemli noktaları, akıllı harcama alışkanlıkları ve her ay belli bir miktar parayı kenara ayırma kombinasyonuna dayanır. Tasarruf sırasında arada bir aylık bütçeyi aşmak gibi durumlar normal kabul edilir. Ancak öngörülemeyen durumlar için düzenli olarak kenara bir miktar para ayırmak mantıklı olur. Bu oran kişinin aylık kazancının %20 ila %35’ine tekabül eder.

Tasarruf hesapları kapsamında her ay belirli bir miktarda para tasarruf hesabına yönlendirilir. Bu miktar, zamanla hesapta birikerek tasarruf sahibi olmaya imkan tanır. Tasarruf hesabına sahip olmak, kazançlardan ne kadar hızlı bir şekilde birikim yapılabileceğini görmek açısından faydalıdır. Tasarruf hesabında hedeflenen miktarlara ulaştıktan ve başarı sağladıktan sonra sıra bu parayla ne yapılacağı sorusuna gelir. Bu noktada tasarruf sahipleri için parayı hesapta tutmak veya yatırım yapmak gibi iki seçenek belirir. Yatırım, tasarrufların bir kısmını uzun vadeli servet yaratmak için çeşitli varlıklara tahsis etme amacı taşır.

Yatırım Nedir?

Yatırım, zamanla önemli gelir beklentisi olan varlıklar satın almaya denir. Ancak yatırım kavramı belirli riskleri de beraberinde getirir. Finans dünyasında bilinen gerçeklerden biri, riskler ne kadar yüksekse getirinin de aynı oranda yüksek olacağıdır. Popüler yatırım araçları arasında emtialar, hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları ve gayrimenkul gibi seçenekler dikkat çeker. Her yatırım aracının kendi içinde güvenlik marjı vardır. Parasını büyütmek isteyen kişiler için yatırım seçeneği doğru bir araç olabilir. Eski dönemlerde altın ve gayrimenkul popüler ve güvenli araçlar olarak görülürken günümüzde her yatırımcının tercih edebileceği çeşitlilikte araçlar bulmak mümkündür. Bu noktada hedefleri belirlemek ve buna uygun finansal varlığa yönelmek mantıklıdır. Örneğin hisse senedi gibi yatırımlar değişken olup uzun vadeli yatırım bilincine sahip olmayı gerektirebilir.

Esasında belli bir servete sahip olmanın temeli, parayı biriktirmek değil, parayı tasarruf hesabından daha hızlı büyüyecek şekilde değerlendirmektir. Yatırım yapmak, finansal hedeflere daha kolay şekilde ulaşmayı kolaylaştırarak birikimlere ekstra destek sağlayabilir. Çoğu durumda, yatırımda elde edilebilecek büyüme finansal hedeflerin ulaşılabilir hale getirilmesi adına önemli bir bileşendir.

Birikim ile Yatırım Arasındaki Farklar

Tasarruf ve yatırım arasında vade, risk düzeyi ve kazanç potansiyeli açısından bazı temel farklar bulunur. Bu iki kavram arasındaki farkları anlamak, doğru finansal kararlar almak adına önemlidir. Yatırım ve birikim arasındaki farklar şunlardır:

  • Tasarruf, acil durumlar için tüm masrafların ardından kenara para ayırma durumudur. Yatırım ise gelecekte kazanç sağlama beklentisiyle finansal araçlar satın almaktır.

  • Tasarruflar kısa vadeli olarak düşünülürken, yapılan yatırımlar ise genellikle beş veya daha uzun yıl kadar bekleme amacı taşıyabilir.

  • Birikim yapmak düşük veya sıfır risk içerirken, belirli finansal araçlara para yatırmak beraberinde yüksek risk getirebilir.

  • Tasarruf hesapları ihtiyaç halinde nakde hızlı erişim imkanı sunarken, para yatırılan finansal araca erişmek daha uzun süre gerektirebilir.

  • Tasarruf hesapları genellikle daha düşük getiri potansiyeline sahipken, finansal enstrümanlar ise daha yüksek getiri imkanı sunabilir.

  • Tasarruf etmekteki amaç öngörülemeyen durumlara hazırlıklı olmayı gerektirirken, yatırımdaki amaç ise zenginlik veya sermaye yaratmaktır.

  • Birikim yapmak pek çok kişi için uygunken iken, yatırım yapmak ise finansal okuryazarlık ve sabır gerektiren kişiler için daha uygundur.

Yatırım Yapmak Neden Önemlidir?

Parayı farklı finansal enstrümanlara yatırmak, uzun vadede daha yüksek getiri sağlama gibi avantajlara sahiptir. Bunun yanı sıra yatırım yapmanın olumlu yanları aşağıdaki gibidir:

  • Enflasyona ayak uydurmak: Enflasyon, kişilerin tasarruflarını tüketme ve satın alma gücünü azaltma etkisine sahiptir. Enflasyon olan ekonomilerde 100 birim paranın değeri bir sonraki yıl daha az olur. Bu noktada tasarruflar, enflasyon oranından daha hızlı artmadığı sürece tasarrufların değeri zamanla düşme eğilimi gösterir. Ancak tasarruf yerine parayı bir finansal varlığa yatırmak, seçilen ürüne bağlı olarak paranın enflasyona ayak uydurma potansiyelini artırabilir.

  • Finansal hedeflere ulaşmak: Parayı büyütmek ve zenginlik kazanmak için bir varlığa yatırmak; kişinin finansal hedeflerine ulaşmasına, geleceğini güvence altına almasına katkıda bulunur. Belirli hedefler dahilinde yapılan yatırımlar, yatırımcıları motive ederek amaçları gerçekleştirmeyi mümkün kılar.

  • Kişiye özel varlıklar: Yatırımlar, kişisel hedeflere göre özelleştirme ve kişiselleştirme potansiyeline sahiptir. Zaman, risk toleransı ve hedeflerle uyumlu hale getirilerek tercih edilen finansal varlıklar, kişinin gelecekteki bireysel ihtiyaçlarına karşılık verebilir.

  • Gelir elde etme: Yatırımda büyüme amacı gütmeyenler için hedef, düzenli gelir elde etmek olabilir. Bunun için emeklilik fonları ve benzeri araçlara para yatırarak gelecekte sürekli gelir sağlamak mümkün hale gelir.

  • Mali disiplin: Sistematik olarak çeşitli varlıklara para yatırmak, finansal amaçlara ulaşmanın yanında mali disiplin elde etmeye katkıda bulunur. Yatırım bilincini sürekli hale getirmek, uzun vadede harcamaları kontrol etmeye olanak sunar.

Tasarruftan Yatırıma Ne Zaman Geçilmeli?

Öngörülemeyen durumlar için biraz nakit bulundurmak her zaman iyidir. Ancak belirli bir miktardan sonra bankada atıl şekilde duran nakit paraları yatırıma yönlendirmek mantıklı olabilir. Her bireyin hayattaki amaçları farklıdır. Bu da her kişinin farklı yatırım tercihleri olabileceği anlamına gelir. Yatırım yolculuğuna hazır olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler, şu noktalara dikkat edebilir:

  • Zorlu dönemler için acil durum fonuna sahip olup olmadığını anlamak, yatırıma başlamanın ilk adımı olabilir. İş kaybı veya hastalık gibi durumlarda masrafların karşılanmasına yardım edecek olan fonlara veya nakit paraya sahip olan kişiler, yatırım yolculuğuna başlamak için hazır olarak kabul edilebilir.

  • En az 3-5 yıl yatırım yapmayı taahhüt eden kişiler, finansal araçlara yönelerek para yatırmaya başlayabilir. Finansal enstrümanlar, kendi içinde iniş ve çıkış dönemlerine sahiptir. Uzun iniş dönemlerinde yatırımcılar, o varlıkta kalma ve bekleme riski ile karşı karşıya kalabilir. Bu tip durumlarda uzun bekleme sürelerine hazırlıklı olmak, yatırımlardan getiri sağlamak adına önemlidir.

  • Değişken piyasa koşullarında sakin kalmak ve sabırlı hareket etmek, yatırım sahibi olmanın başlıca kurallarıdır. Yüksek risk anlayışına sahip kişiler, yatırım yapmaya başlayabilir.


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.

Çekince: Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Para piyasalarında işlem yapın ya da ücretsiz denemeye hemen başlayın!