Ons altın Fed faiz artırım patikasındaki fren algılamasıyla 6 ayın zirvesine ulaştı. Deutsche Bank, ABD'de durgunluk olması halinde Fed'in gelecek yıl 175 baz puanlık indirime gideceğini belirtti. Bununla birlikte piyasada Fed’in faiz artırımlarına yönelik bir duraksama algısı ağırlık kazanmaya başladı. Bu da ons altının üzerindeki dolar baskısının hafiflemesini destekliyor. Uzun bir aradan sonra yatay direnci olan 2008 seviyesi aşan ons altın bu sabah 2014 seviyesinde hareket ediyor. Bugün Fed FOMC üyelerinin konuşmaları takip edilmeye devam edilecek. Açıklamalar önemli olabilir.
Teknik Analiz: Ons altın 2008 seviyesindeki direncin üzerine yerleşmeye hazırlanıyor. Bu seviyesinin üzerinde kalındıkça yükseliş hızının 2030 seviyesine doğru uzamasını bekleriz. Teknik göstergeler ons altındaki güçlenmeyi destekler nitelikte. Dolayısıyla 2008 seviyesini destek olarak izlemeye devam edeceğiz.
Ons altın dolar endeksindeki (DXY) aşağı yönlü hareketten güç alarak 2000 seviyesinin üzerini test ediyor. Cuma günü ABD’de imalat PMI verisinin hem beklenti altında kalması hem de eşik değer olarak kabul edilen 50 seviyesinin altında konumlanması ABD dolarının geri çekilmesini desteklerken ons altında yukarı yönlü eğilimi destekledi. Ayrıca ons altın ABD dolarındaki düşüş ve ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım döngüsünü yakında sona erdirebileceğine ilişkin beklentilerin etkisiyle art arda ikinci haftalık yükselişini gerçekleştirme yolunda ilerledi. Bu hafta Fed eyalet başkanlarının açıklamaları yoğun. Cuma günü de Fed Başkanı Powell Atlanta’da Spelman Koleji’nde bir söyleyişiye katılacak. Faiz artırım döngüsüne ilişkin bir açıklama yapması halinde piyasada etkili olabilir ancak daha önceki açıklamalarından farklı bir yön verecek gelişme olmasını beklemeyiz. Bu hafta ABD’de büyüme, kişisel gelir ve harcama verileri ön planda olacak.
Teknik Analiz: Ons altın 2008 direncinin yakınlarında hareket ediyor. 2008 önemli bir yer. Bu seviyenin üzerinde iki günlük kapanış olması halinde yükseliş hızı artabilir ve bir süredir takip ettiğimiz yatay eğilim yukarı yönde bozulabilir. 2008 seviyesi üzerinde kapanışların gerçekleşmesi halinde 2030 seviyesine doğru kademeli bir eğilim izlenebilir.
Destekler: 2000 / 1975 / 1960
Dirençler: 2020 / 2030 / 2038
Ons altın ABD piyasalarının tatil olması nedeniyle yatay hareket etmeye devam ediyor. Bugün de yatay hareket eğiliminin sürmesini bekleriz. Ayrıca Gazze’de geçici ateşkes olması risk ortamının yatışmasında etkili olabilir. Bugün özelinde ons altında önemli hareketlerin olmasını bekliyoruz. Genel olarak ons altının hareket alnını belirleyen en önemli etken Fed’in para politikasındaki tutum olacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Fed Başkanlarının açıklamalarına odaklanmaya devam edeceğiz. Bugün Dolar endeksi (DXY) 103 seviyesinde sakin. Ons altında 2000 seviyesinin hemen altında yatay hareketler gün boyu sürebilir.
Teknik Analiz: Ons altında 2008 direncinin önemi devam ediyor. Şimdilik bu seviye güçlü bir şekilde aşılmış değil. Dolayısıyla 2008 seviyesinin üzerindeki kapanılar olmadığı sürece yükseliş hızının oluşmasını beklemiyoruz. Buna karşın aşağıdaki destekler de oldukça iyi çalışıyor. 1975 seviyesinin altında kapanış olmaması halinde bu seviyeden gelen alımların etkili olmasını bekleriz. Kısacası, 2008 – 1975 arasındaki yatay eğilimin bir süre daha korunmasını beklemekteyiz.
Destekler: 1975 / 1953 / 1933
Dirençler: 2008 / 2035 / 2070
Ons altın 2000 seviyesi yakınlarında hareket etmeye devam ediyor. Dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verileri ve Michigan tüketici güven endeksi dolar endeksinin hafif yükselmesini desteklese de bu sabah hafif baskılı bir konumda. ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait takip edilen tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu, gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduğunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılabileceğini ortaya koydu. Buna karşın Dolar endeksinin 105 seviyesinin altındaki seyrinin sürmesi ons altını destekleyen unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ekonomik veri takviminde öne çıkan majör bir veri bulunmuyor. ABD piyasalarının da bugün kapalı olması dolayısıyla sakin seyirler izlenebilir.
Teknik Analiz: Ons altın 2000 seviyesinde oluşan direncin üzerine atmakta zorlansa da teknik göstergeler olumlu seyri destekliyor. Teknik olarak 1975 seviyesi üzerindeki seyirlerin korunmaya devam etmesi halinde geri çekilmelerin 1075 ile sınırlı kalmasını ve yükseliş için güç kazanmasını bekleriz. Yukarıda 2008 seviyesi yatay sürecin güçlü direnci konumunda bulunuyor. Bu seviyenin yukarı yönde aşılması halinde 2035’e doğru hız kazanımı oluşabilir.
Destekler: 1975 / 1953 / 1933
Dirençler: 2008 / 2035 / 2070
Ons altın bu sabah güne 2000 sınırına yakın başladı.Ons altının bu sabah 2000 sınırına yakın başlamasında FOMC toplantı tutanaklarının hiç şüphesiz etkisi yüksek. Fed yetkilileri 31-Ekim-1 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz oranlarını artırma konusunda temkinli bir yaklaşım sergileyebileceklerini ve ancak gelen bilgilerin enflasyonu düşürme konusunda yeterli ilerleme kaydedilmediğini göstermesi halinde faiz oranlarını yükseltmeleri gerekeceği konusunda mutabık kaldılar. Tüm bu gelişmeler ile birlikte ons altın toplantı tutanaklarında farklı bir sonuç çıkmaması sonucunda 2000 seviyesine yakın işlemden geçiyor. Bugün haftalık işsizlik maaşı başvuruları, dayanıklı mal siparişleri ve Michigan Tüketici Güveni verileri takip edilecek.
Teknik Analiz: Ons altında ana resimde yukarı yönlü trend devam ediyor. Risk iştahının güçlenmesi ons altını 2000 seviyesinin üzerine taşıyabilir. Buna karşın olası satış baskısında 1975 seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1975 / 1960 / 1950
Dirençler: 2010 / 2020 / 2030
Jeopolitik risklerin azalmasına karşın ABD TÜFE’nin hem manşet hem çekirdek beklenenden fazla geri çekilmesi ons altını desteklemeye devam ediyor. Son günlerde açıklanan verilerin soğumaya işaret etmesi hem Aralık hem Ocak FED toplantıları için FED’den faiz artışı beklemezken 2024 yılına dair faiz indirimi beklentileri öne çekildi. Bugün FOMC tutanakları açıklanacak. Toplantı tutanaklarında şahin duruş olsa bile piyasa fiyatlamasını bozabileceğini düşünmüyoruz.
Teknik Analiz: Ons altında yukarı yönlü trend devam ediyor. Pozitif momentumun hız kazandığı ons altında 2000 seviyesi önemli direnç seviyesi olarak izlenebilir. Buna karşın olası satış baskısında 1975 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 1975 / 1960 / 1950
Dirençler: 2000 / 2010 / 2020
Ons altın, Fed ‘in faiz artırımlarını tamamladığı yönündeki beklentilerin güçlenmesi ve ABD dolarının zayıflamasının etkisiyle yukarı hareketin ardından yeni haftanın ilk gününde yatay seyir izliyor. Geçen hafta %2,2 yükselen ons altın bu sabah analizin yazıldığı sırada 1980 seviyesinden işlemden geçiyor. Bugün veri akışı sınırlı olduğu için yatay fiyatlamalar görmeye devam edebiliriz. Orta ve uzun vade için ons altında yukarı yönlü hareketin hız kazanacağı görüşümüzü koruyoruz. Bu hafta Fed tutanakları dışında majör bir veri akışı bulunmuyor.
Teknik Analiz: Ons altında ana resimde yukarı yönlü hareket potansiyeli var. Yukarı yönlü hareketin hız kazanması halinde 1990 ve 2000 seviyeleri direnç seviyesi olarak izlenebilir. Buna karşın 22 günlük hareketli ortalamasına doğru satış baskısı artan ons altında 1960 ve 1950 seviyeleri destek seviyeleri olarak takip edilebilir.
Destekler: 1960 / 1950 / 1940
Dirençler: 1990 / 2000 / 2010
Dün ABD’den gelecek olan veri akışı oldukça yoğundu. ABD'de sanayi üretimi, Ekim’de aylık bazda yüzde 0,6 ile beklenenden fazla düşüş kaydetti. ABD’de kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde 0,6 puan azalışla yüzde 78,9 oldu. ABD'de süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı 4 Kasım ile biten haftada beklentilerin üzerinde 32 bin kişi artarak 1 milyon 865 bine ulaştı. Açıklanan verilerin ardından Fed yetkililerinden açıklamalar geldi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook Merkez Bankası’nın risklerin iki yönlü olduğunu belirterek bankanın çok fazla sıkılaşmamak ve aşırı sıkışmak arasında dengeyi sağlaması gerektiğini ifade etti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise bu hafta enflasyonun düştüğünü gösteren haberlerin, merkez bankasının yüksek fiyatlara karşı verdiği savaşı kazandığına kendisini ikna etmek için yeterli olmadığını söyledi. Tüm bu gelişmeler ışığında verilerin soğumaya işaret etmesiyle ons altın 22 günlük hareketli ortalamasından güç alarak önemli direnç seviyesi olarak gördüğümüz 1985 seviyesinde fiyatlanıyor. Bugün ABD inşaat izinleri, konut başlangıçları ve Fed yetkililerinden açıklamaları takip edeceğiz.
Teknik Analiz: Ons altın 22 günlük hareketli ortalamasından güç kazanmasıyla yukarı yönlü gücünü koruyor. Pozitif momentumun devam ettiği ons altında 2000 seviyesi sürpriz olmaz. Buna karşın kar realizasyonunun hızlandığı sarı metalde 1975 seviyesi destek seviyesi olarak takip edilebilir.
Destekler: 1975 / 1960 / 1950
Dirençler: 2000 / 2010 / 2020
ABD'de enflasyonun beklentilerden daha hızlı yavaşlamasının ardından, dün açıklanan verilere göre Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de ekimde aylık yüzde 0,5 ile Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşünü kaydederken, yıllık yüzde 1,3 artışla beklentilerin altında gerçekleşti.Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralık toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını belirterek, bankanın gelecek yıl haziran ayı itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağına yönelik tahminler güç kazanmaya başladı. Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcıların odağında bulunurken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonda daha fazla yavaşlama olduğunu gösteren son ekonomik verilerin "cesaret verici" olduğunu vurguladı. Fed'in faiz artırım döngüsünün erken sona ermesi konusunda uyaran Daly, bankanın para politikasında sıkılaştırmanın bittiğini söylediği ancak ardından aniden rotayı tersine çevirmek zorunda kaldığı bir "durdur-başlat" durumundan endişe duyduğunu dile getirdi.Tüm bu gelişmeler ile birlikte bu sabah analizin yazıldığı sırada 22 günlük hareketli ortalamasının altında fiyatlanan ons altında bugün ABD'den haftalık işsizlik maaşı başvuruları, kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve Fed yetkililerinden açıklamaları karşılayacağız. Açıklanan verilerin soğumaya işaret etmesi ons altının 22 günlük hareketli ortalamasından güç kazanmasına neden olabilir.
Teknik Analiz: Ons altında 22 günlük hareketli ortalamalarında güç alması önemli olacaktır. Pozitif momentumun hız kazanmaya devam ettiği ons altında 1985 seviyesi direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Buna karşın olası satış baskısında 1950 ve 1935 seviyeleri destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1950 / 1935 / 1920
Dirençler: 1985 / 2000 / 2010
ABD TÜFE veri seti beklentilerin altında geldi. Manşet enflasyon yüzde 3,2’ye gelirken çekirdek enflasyon Ekim ayında yıllık yüzde 4 seviyesine indi. Veri sonrasında ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan gerileme ve FED’in sıkılaşma döngüsünde sona geldiği beklentisi sarı metali destekledi. Bugün ABD ÜFE verisini takip edeceğiz. Zayıf gelen ÜFE verisi ons altını destekleyebilir.
Teknik Analiz: Ons altında 1935 seviyesinden gelen tepki alımları ile birlikte yukarı yönlü hareket devam ediyor. Pozitif momentumun hız kazanmaya devam ettiği ons altında 1985 seviyesi direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Buna karşın olası satış baskısında 1950 ve 1935 seviyeleri destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1950 / 1935 / 1920
Dirençler: 1985 / 2000 / 2010
Gözler bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisinin beklentilerden zayıf olması halinde sıkılaşmanın yeterliliği hususunda piyasalara yön vermesini bekliyoruz. Özellikle çekirdek enflasyon tarafında yaşanacak düşüş alımları hızlandırabilir. Tüm bu beklentilere rağmen ons altın jeopolitik risklerin azalmasına ve enflasyonda beklentilerin üzerine çıkılması durumunda, Fed’in sıkılaştırmaya devam edebileceği beklentisiyle temkinli bir duruş sergiliyor. Temkinli duruştan çıkış bugün açıklanacak olan enflasyon verisine bağlı olacak.
Teknik Analiz: Ons altının teknik anlamda bir güçlenme sinyali verebilmesi için tepki alımlarının gücüne ihtiyaç var.1935 seviyesinden şimdilik tepki alımı geldi. Ancak teknik anlamda güçlenmesi için yeterli olmadı. Güçlenen bir tepki alımı durumunda 1960 ve 1985 seviyeleri direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Buna karşın satış baskısı devam ettiği takdirde 1925 ve 1910 seviyeleri destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1925 / 1910 / 1900
Dirençler: 1960 / 1970 / 1985
Ons altında jeopolitik risklerin gölgede kalması zayıf görünümü destekliyor. Diğer taraftan FED baskısı devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Fed başkanı ve yetkilileri şahin mesajlar verdi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonist baskılar devam ederse yeniden faiz artışına gidebilecekleri mesajını verdi. Bu durum ons altın üzerinde baskıyı artırıyor. Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Zayıf bir sonuç FED baskısının azalmasını sağlayabilir. Bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor. Dolayısıyla yatay fiyatlamalar izleyebiliriz.
Teknik Analiz: Ons altında zayıf görünüm devam ediyor. Teknik anlamda bir güçlenme sinyali verebilmesi için tepki alımlarının gücüne ihtiyaç var. 1935 seviyesinden tepki alımları gelmediği noktada 1925 ve 1910 seviyeleri destek seviyesi olarak izlenebilir. Buna karşın 1950 ve 1960 seviyeleri direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.
Destekler: 1925 / 1910 / 1900
Dirençler: 1950 / 1960 / 1970
Ons altın tarafında jeopolitik risklerin azalması sonrasında baskı devam ediyor. Dün Powell açıklamalarında para politikasının yeterince kısıtlayıcı olmadığını düşünürlerse sıkılaşma adımı atmaktan çekinmeyeceklerini belirtti. Konuşma sonrası dolar talebi artarken ,sarı metalde 1960 Usd seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Bugün Fed 'den Logan'ın Konuşması, ECB Başkanı Christine Lagarde Konuşması ve ABD Michigan Tüketici Güveni açıklanacak
Teknik Analiz: Ons altın 1960 seviyesinde dengelenmeye devam ediyor. 22 günlük hareketli ortalamasından tepki hareketi gelmesi teknik güçlenme için değerli olmasını bekleriz. 1970 seviyesinde alımlar hızlandığı takdirde 1985 seviyesine doğru alımlar hızlanabilir. Buna karşın geri çekilmelerde 1930 seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1930 / 1920 / 1910
Dirençler: 1970 / 1985 / 2000
Ons altın jeopolitik risklerin azalması ile birlikte kar satışları devam ediyor. Ons altında güçlü hareketin, faiz indirimi beklentileri kuvvetlendiği zaman yaşanmasını öngörüyoruz. Teknik anlamda zayıf seyir devam ediyor. Gün içerisinde 22 günlük hareketli ortalamasında tutunması önemle takip edilebilir. Bugün ABD haftalık işsizlik maaşı başvurusu, ECB Başkanı Christine Lagarde Konuşması ve Fed Başkanı Jerome Powell Konuşması takip edilecek.
Teknik Analiz: Ons altında derin satış baskısı devam ediyor. 22 günlük hareketli ortalamasından tepki hareketi gelmesi teknik güçlenme için değerli olmasını bekleriz. 22 günlük hareketli ortalamasından güçlü bir tepki geldiği takdirde 1970 seviyesine doğru alımlar hız kazanabilir. Buna karşın geri çekilmelerde 1930 seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1930 / 1920 / 1910
Dirençler: 1970 / 1985 / 2000
Ons altında jeopolitik risklerin azalması gücünü kaybettiriyor. Risklerde azalış ve kar realizasyonu etkisiyle ons altında baskı artırıyor. Dün Fed yetkilileri açıklamalarda bulundu. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, finansal koşulların enflasyonu düşürmek için yeterince sıkı olup olmadığını değerlendirmek üzere geçen hafta Fed'in politika faizini sabit tutmasını desteklediğini belirtirken, mücadelenin henüz kazanılmadığına dair sinyallere işaret etti. Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman ise Fed'in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerekeceğini düşünmeye devam ettiğini söyledi. Dolayısıyla bu açıklamalar şahin algılandı. Bugün Fed Başkanı Powell'ın Konuşması ve Fed yetkililerinin açıklamaları önemle takip edilebilir.
Teknik Analiz: Ons altında teknik olarak zayıf sinyaller yaşıyoruz. 22 günlük hareketli ortalamasından tepki hareketi gelmesi teknik güçlenme için değerli olmasını bekleriz. 22 günlük hareketli ortalamasından güçlü bir tepki geldiği takdirde 1985 seviyesine doğru alımlar hız kazanabilir. Buna karşın geri çekilmelerde 1950 Usd seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1950 / 1940 / 1920
Dirençler: 1985 / 2000/ 2010
Ons altında jeopolitik risklerin zamanla azalması satış baskısını artırıyor. Dün açıklamalarda bulunan Fed yetkilileri, piyasalarda oynaklığın artmasına neden olurken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari fiyat baskılarının azalmasına karşın enflasyonla mücadelelerinde zafer ilan etmek için erken olduğunu ifade etti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook da politika faizinin enflasyonun bankanın yüzde 2 hedefine dönebilmesini sağlayacak kadar kısıtlayıcı olacağını umduklarını belirtti. Cook, enflasyonda hedefe ulaşılmasını sağlamak için ihtiyatlı olmaya devam edeceklerini vurguladı. Tüm bu gelişmeler ile birlikte ons altın 1985 seviyesinde tutunmayı başaramadı. Bugün Fed yetkililerinin açıklamaları takip ediliyor olacak.
Teknik Analiz: Ons altın 1985 Usd seviyesinde tutunamamasıyla birlikte 1970 Usd destek seviyesinde fiyatlanıyor. Alımlar hızlandığı takdirde 1985 Usd seviyesine doğru yükselişler hız kazanabilir. Buna karşın geri çekilmelerde 1950 Usd seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1950 / 1940 / 1920
Dirençler: 1985 / 2000/ 2010
Ons altın jeopolitik risklerde tansiyonun yatışmasıyla beraber soğuma söz konusu. Dolayısıyla sarı metalde geri çekilmeler görüyoruz. Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ana gündem ABD tarım dışı isthdam verisindeydi. ABD'de Ekim ayında tarım dışı istihdam 150 bin arttı. Ekim'de işsizlik yüzde 3,9 ile yükseliş kaydetti. ABD’de aylık olarak saatlik kazançlarda yüzde 0,2'lik artış görülürken, bu veride yıllık artış yüzde 4,1 oldu. Açıklanan verinin ardından verilerin soğumaya işaret etmesi ons altını 2000 seviyesinin üzerine taşımasına rağmen gelen satış baskısı yükseliş ivmesine engel teşkil etti. Bugün yatay fiyatlamalar izleyebiliriz. Fed Üyesi Cook'un Konuşması takip edilecek.
Teknik Analiz: Ons altın 1985 Usd seviyesinde fiyatlanıyor. Bu seviyeden alımlar hızlandığı takdirde 2000 Usd seviyesine doğru yükselişler hız kazanabilir. Buna karşın geri çekilmelerde 1970 Usd seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir.
Destekler: 1970 / 1960 / 1950
Dirençler: 2000 / 2010 / 2020
Jeopolitik risklerin hala masadan kalkmamasının ons altın üzerinde belirleyici olmasını beklemeye devam ediyoruz. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 28 Ekim ile biten haftada 217 bin ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. ABD'de fabrika siparişleri ise Eylül ayında yüzde 2,8 ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydetti. Tüm bu gelişmeler ile birlikte ons altın 1985 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Bugün ABD tarım dışı istihdam verisini karşılıyor olacağız. Verinin beklentilerden sapması ons altında oynaklık oluşturabilir. Veri öncesinde daha temkinli fiyatlamalar görebiliriz.
Teknik Analiz: Ons altın güçlü direnç bölgesi olan 1985 Usd seviyesinde fiyatlanıyor. Bugün ABD tahvil faizi ve dolar endeksinde geri çekilme hareketine bağlı olarak 2000 Usd seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Buna karşın geri çekilmelerde 1970 ve 1950 Usd seviyeleri izlenebilir.
Destekler: 1970 / 1960 / 1950
Dirençler: 2000 / 2010 / 2020
Dün ABD’den veri akışı oldukça yoğundu. ABD'de ADP özel sektör istihdamı Ekim'de 113 bin arttı. Bekjlenti 150 bin artması yönündeydi. ABD'de JOLTS açık iş sayısı, Eylül'de 9 milyon 553 bine yükselerek piyasa beklentilerini geride bıraktı. ISM imalat PMI ise Ekim’de 2,3 puan düşüşle 46,7 olarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Açıklanan verilerin ardından akşam saatlerinde Fed politika faizini 2. ayda da değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell faiz indiriminin henüz gündemde olmadığını belirtti. Para politikasında temkinli olarak ilerleyecekleri mesajını verdi. Fed başkanı Powell’ın mesajları sonrasında 1970 Usd seviyesine doğru gerileyen ons altın tekrardan gelen alımlarla birlikte yükselişe geçti. Bu sabah önemli direnç seviyesi olan 1985 Usd seviyesinde işlem görüyor. Bugün ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruu ve Fabrika Siparişleri açıklanacak.
Teknik Analiz: Ons altın güçlü direnç bölgesi olarak gördüğümüz 1985 Usd seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayamaması yükselişlerin hız kazanması için önemli olacaktır. Dolayısıyla teknik anlamda bir güçlenme için 1985 Usd seviyesi ve üzeri kapanışları önemsiyoruz. Buna karşın geri çekilmelerde 1970 ve 1950 Usd seviyeleri izlenebilir.
Destekler: 1970 / 1960 / 1950
Dirençler: 2000 / 2010 / 2020
Ons altın tarafında yaşanan yükselişin en önemli nedeni jeopolitik risklerin halen devam ediyor olmasıdır. Dolayısıyla gözler Orta Doğu’dan gelebilecek haber akışına karşı ons altın için önemli olmaya devam ediyor. Diğer taraftan FED’in bugün faiz kararı açıklanacak. Piyasalar tarafından pas geçme ihtimali fiyatlanıyor. Ancak burada Powell’ın vereceği mesajlar altın fiyatlamalarına ana etkide bulunacaktır. Diğer önemli veri ise ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi ve ABD İmalat PMI verilerinin ons altın üzerinde fiyatlamalar açısından önemli olmasını bekleriz.
Teknik Analiz: Ons altın güçlü direnç bölgesi olarak gördüğümüz 1.985 Usd seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayamaması ile birlikte satış baskısına maruz kaldı. Dolayısıyla teknik anlamda bir güçlenme için 1.985 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. Buna karşın geri çekilmelerde 1965 ve 1945 Usd seviyeleri izlenebilir.
Destekler: 1965 / 1945 / 1930
Dirençler: 1985 / 2000 / 2010