arrow_back Geri

2. Finansın Geleceği Zirvesi

Türkiye'nin ekonomi kanalı A Para tarafından düzenlenen "2. Finansın Geleceği Zirvesi" sona erdi.

TSPB Başkanı İbrahim Halil Öztop 'Sermaye Piyasalarında Dönüşüm' konulu sunumunda, yerli yatırımcılar tarafında olumlu gelişmeler yaşanırken, küresel risk iştahının azalmasıyla, yabancı yatırımcıların TL cinsi borçlanma aracı ve hisse senetlerinden çıkış yaptığını belirterek "2018 yılında yabancı yatırımcıların pay senetlerindeki payı yüzde 65 iken bu yıl yüzde 31'e indi. Birlik olarak önümüzdeki dönemde en öncelikli hedeflerimizden biri, yabancı yatırımcıların pay senetlerimize ilgisini artırmak olacak" dedi.

Öztop, 2022 Eylül sonu itibarıyla yönetilen portföy büyüklüğünün 1 trilyon lirayı aştığını kaydetti. Öztop. "Yatırım fonları 2 yılda 2,5 kat artarak 540 milyar TL'ye, emeklilik yatırım fonları 2 katına çıkarak 348 milyar TL'ye ulaştı. Pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de sermaye piyasalarına olan ilgi arttı. 2019 yılında 1,2 milyon olan pay senedi yatırımcı sayımız bu yıl 2,7 milyon kişiye ulaştı. Pay piyasasında ayda en az bir kez işlem yapan aktif yatırımcı sayısı 4 yılda 4 katına çıkarak 1,7 milyon kişiye ulaştı. Son dönemde genç yatırımcı sayımız da çok ciddi arttı. Şu an 420 binler seviyesinde olan genç yatırımcılarımızın 21 milyar TL'lik işlem yaptığını görüyoruz" dedi.

Geçen ay borsada yaşanan gelişmelere de değinen Öztop, şunları söyledi: "Borsa İstanbul'da Ağustos ayından itibaren önemli bir yükseliş hareketi gerçekleşmiştir. Bu yükseliş hareketi sırasında, birkaç yatırımcının özellikle bazı finansal teknikleri de kullanarak bankacılık hisseleri ağırlıklı olmak üzere hem pay piyasasında hem de türev işlemlerinde önemli miktarlarda pozisyon aldığı anlaşılmıştır. Aynı yatırımcılar, eylül ayı başında, birkaç gün içerisinde çok hızlı bir şekilde pozisyonlarını önemli miktarda arttırmışlardır. Ardından ortaya çıkan yurtdışı gelişmelere bağlı fiyat değişimleri karşısında, bu yatırımcıların özellikle pozisyon yoğunlaşması nedeniyle taşıdıkları türev ürünlerde teminat yönetimi açısından bazı zorluklar ortaya çıkmıştır. Bu süreç, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın koordinasyonunda, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Birliğimizin de katkılarıyla başarılı bir biçimde yönetilmiştir. İlgili kurumlarca süreç hassasiyetle takip edilmiş, teminat tamamlama çağrıları aracı kurumların sağladığı finansman desteği ile karşılanmış, vadeli kontratlarda pozisyonlar piyasa dinamikleri içerisinde sorunsuz bir şekilde kapanmıştır. Yaşadığımız bu süreç, piyasamızda risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kez daha hatırlattı. Risk yönetim sistemlerine ve süreçlerine ve belirli periyotlarda stres testlerine çok önem vermemiz gerekiyor."


SERMAYE PİYASALARININ GELECEĞİ TARTIŞILDI

A Para Araştırma Müdürü Erdoğan Turan moderatörlüğünde gerçekleşen 'Sermaye Piyasalarının Geleceği' oturumuna Trive Genel Müdürü Hakan Kocaman, İntegral Yatırım Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşdoğan, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, Ahlatçı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan ve A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal katıldı.

Trive Genel Müdürü Hakan Kocaman, enflasyonun en büyük problem olduğunu ve yüksek enflasyon ortamında Borsa İstanbul ve kur korumalı mevduat dışında yatırım alternatifinin bulunmadığını belirterek, borsada yükselişin sürmesini beklediklerini ancak yeni alternatif ürünler geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Kocaman, ayrıca yabancı müşterilerin de uzaktan müşteri olmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

İntegral Yatırım Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Taşdoğan, girişim sermayesinin gelişiminin önemli olduğunu ve kendilerinin de kurdukları yatırım fonuyla girişimlere destek verdiklerini dile getirerek, burada önemli bir potansiyel gördüklerini söyledi. Taşdoğan, aracı kurumların sektörü özellikle reel sektörün beklentisine yönelik alternatif kaynakları iyi anlatabilmesinin de önem arz ettiğini belirtti.

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, borsaya yerli yatırımcının bu kadar yoğun ilgi göstermesinin nedenlerinin başında uygulanan ekonomi politikalarının geldiğini belirterek, "Getiri arayışı, yüksek enflasyon ortamı yatırımcıyı buraya yönlendirdi. Makas bu kadar yatırımcı aleyhine açılmasaydı böyle bir ilgi görecek miydik? Çok düşünmüyorum. Ama ilginin devam edeceğini düşünüyorum." dedi.

Ahlatçı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan pandemi ve sonrasında piyasaların ev ödevini iyi yapmış gibi durduğunu belirterek dünyanın yeni bir yere gittiğini gösteriyor ve bu dönemde orta ve küçük ölçekli yatırımcının para kaybetme şansının da çok yüksek olduğunu söyledi. Karahan bu noktada yatırım fonlarının büyüklüğünün ve ilginin artmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

A1 Capital GMY Baki Atılal, sermaye piyasalarının nitelikli eleman ihtiyacının halen daha sürdüğüne işaret ederek özellikle araştırma bölümlerinde daha fazla ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Araştırma raporlarında eleman sıkıntısı nedeniyle yaşanan azalmanın ise Atılal yatırımcıları başka kaynaklara yönelttiğini söyledi.


FİNANSMANDA HER TÜRLÜ KAYNAĞI DEĞERLENDİRİYORUZ

Varlık Fonu Genel Müdürü Yardımcısı Mahmut Kayacık, Zirve'de Türkiye Varlık Fonu'nun neler yaptığını, Türkiye ekosistemine katkılarına yönelik bir sunum yaptı. Varlık Fonu'nun Türkiye'nin kalkınmasına ve ekonomik istikrarına katkıda bulunmak için kilit stratejik bir kurum olduğunu vurgulayan Kayacık, "Ülkemizin ulusal şampiyonları dediğimiz kurumları portföyüne dahil etmiş durumda. En hızlı büyümesini ve özellikle ekonomiye katkısını sağlayanın, Haziran 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katkısıyla oldu" dedi.

Portföylerinde 7 farklı sektörde 28 şirket bulunduğunu, bunların hepsinin de sektörlerinin önemli temsilcileri olduğunu anlatan Kayacık, Türkiye Varlık Fonu'nun uluslararası yatırımcılara ortak hareket ettiklerini belirterek, "Uluslararası yatırımcılar geldiklerinde ihtiyacı olabilecekleri ortak arayışında varlık fonu önemli bir paydaş ve hareket edebilecekleri yardımcı unsur olarak gündeme gelebilir" diye konuştu.

Projelerini hayata geçirirken en önemli unsurlardan birisinin de insan kaynağı olduğuna dikkat çeken Kayacık, şöyle konuştu: "Finansman kaynağı önemli bu konuda, her türlü kaynağı değerlendiriyoruz. Bir sendikasyon kredimiz var içeride dış kaynaklarda kullandığımız. Yine halka arzlar noktasında portföy şirketleri kıymetli şirketler, bunlarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu alanda da halka arzlar noktasında finansman kaynağını temin etmeye çalışacağız. Bütün bunları yaparken de şeffaf, hesap verilebilir noktaya dikkat çekiyoruz. Olmazsa olmaz ilke ve değerleriniz olması lazım, biz de Varlık Fonu olarak ilke değerlerimizle hayata geçiriyoruz yatırımları. Bizim bir bağımsız denetimimiz var, bu konuda yetkili olan firmalarla çalışıyoruz. Bu bağımsız raporu üzerinden bir denetim oluyor, onlar bunun üzerinden rapor hazırlayıp plan ve bütçe komisyonuna konuyu sevk ediyor ve her yıl da biz plan bütçe komisyonunda bu bağımsız denetim raporu doğrultusunda gerekli açıklamaları devam ettiriyoruz."

Zirve'de Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı'nın özel sunumu gerçekleştirildi. FKB Başkanı Ali Emre Ballı, bankaların dışında apayrı sistemlerden ve rakip yapılardan söz edilmediğini sunulan alternatif ürünlerle gerçek bir potansiyel taşıyan milli gelire katkı sağlayan bir yapıdan söz edildiğini belirterek Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sunmak için çalıştıklarını vurguladı. Ballı, 2022 yılı ilk yarısında FKB bünyesinin 247 milyar TL işlem hacmine çıktığını, özkaynak büyüklüğü 44.8 milyar TL'ye ve müşteri sayısının 6 milyona ulaştığını söyledi. Ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Ballı, potansiyellerinin bunun çok daha üzerinde olduğuna dikkat çekti.


800 MİLYON LİRALIK BORÇ SİLİNEBİLİR

Zirve'nin son oturumunda 'Bankacılık Dışı Finans' konuşuldu. A Para Haber Müdürü Serdar Kuter'in moderatörlüğündeki oturum, Tasarruf Finansman Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ve Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Önder Demirkurt'u ağırladı.

Demirkurt, varlık yönetim şirketlerinin FKB bünyesine girmesiyle ve bazı vergi istisnalarının tanınmasıyla birlikte finansal geçiş sisteminin daha esnek, daha alternatif ödeme şartları üzerine tartışılıp kendilerine çözüm üreten bir yapıya kavuştuğunu dile getirdi. Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2500 lira altındaki borçların silinmesine ilişkin yasanın ise Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildiğini ve genel kurul sürecinin kaldığını belirten Demirkurt, bu yasa kapsamına yaklaşık 800 milyon liralık bir borcun dahil olabileceğini kaydetti.

Tasarruf Finansman Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal da konuşmasında, sektörün yasal zemine kavuşmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "BDDK'nın denetimi ve gözetiminde yasal süreç oluşturuldu. 6 tane firma sektörde görev alıyor. Bu süreçten sonra da Finansal Kurumlar Birliği'ne katıldık. Sektör 30 yıldır gayriresmi çalışma içerisindeydi" dedi. Sektörün yasal zemine kavuşturulmasıyla birlikte firmaların mali disiplinlerini ve bütün çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Akbal, "Sektöre büyük bir avantaj kazandırdı. Güven unsuru bizim için sorundu, onu aşmış olduk. Önemli bir merhale diye düşünüyorum" diye konuştu. Eyüp Akbal, ürün çeşitliliğinin artırılmasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine ise şöyle konuştu: "Talep o yönde. 3 kalemde sektör lisansını almış oldu. Piyasa genişlemesi taleplerin artması ekonomik anlamda gelen taleplerle ürün çeşitliliğine ihtiyaç duyuluyor. Ürün çeşitliliğinin gerçekleşmesi için yasal zemine ihtiyaç var. Bizde iki tip değişiklik var, BDDK'da yapılması gereken değişiklikler var, bir de Meclis'te yapılması gereken değişiklikler var. Mutlak suretle ürün çeşitliliğine ihtiyaç var.

Teşviklerden sektörün de yararlanmasını istiyoruz. Sektöre dar gelirden orta gelirliye doğru girişim sağlaması gerekiyor. Sürekli dar gelirliler üzerinde çalışmalar var ve sektörün teşviklerle geliştirilmesi lazım."


2. FİNANSIN GELECEĞİ ZİRVESİ GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ

Apara Türkiye Finansın Geleceği Zirvesi'nin sponsorluğunu Halk Yatırım, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Vakıf Yatırım, Ziraat Bankası, Finansal Kurumlar Birliği, Kuzu Grup, Papara, TSPM, N1, Aydınlı Grup Pierre Cardin, Cacharel, U.S Polo ASSN, Bitexen, Kargom Sende, Koza ve Philip Capital üstlendi.